Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie. Spôsobilo masívny zosuv pôdy
Zdielať na

VIDEO: Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie. Spôsobilo masívny zosuv pôdy

HOKKAIDÓ / Najmenej dvaja mŕtvy a viac ako 120 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie, ktoré skoro ráno zasiahlo južnú časť najsevernejšieho japonského ostrova Hokkaidó. Zemetrasenie udrelo silou 6,7 stupňa. Nezvestných je do 40 ľudí.

Zemetrasenie udrelo vo štvrtok o 3:08 miestneho času a jeho epicentrum sa nachádzalo 112 kilometrov juhovýchodne od mesta Sapporo. Otrasy pôdy vychádzali z hĺbky 40 kilometrov. 

Zosuv pôdy

Zemetrasenie síce nevyvolalo vlnu cunami, na mnoho miestach ale spôsobilo zosuvy pôdy. Najviac ľudí je po otrasoch nezvestných v meste  Acuma. Vláda už na pomoc k postihnutým oblastiam vyslala 25 tisíc vojakov. 

V dôsledku zemetrasenia sa asi tri milióny domácností ocitli bez elektriny. Podľa ministra hospodárstva môže plné obnovenia ich dodávok trvať aj týždeň. Niekoľko domov bolo silne poškodených. Narušená bola tiež doprava, dôsledkom živlu museli uzavrieť cesty a letisko. 

Varovanie 

Úrady varovali obyvateľov pred možnými následnými otrasmi. "Často dochádza k veľkým otrasom, obzvlášť v priebehu dvoch až troch dňoch," uviedol zástupca japonského meteorologického ústavu.

Južnú časť Japonska v minulých dňoch sužoval tajfún Jebi, najsilnejšia búrka, ktorá postihla krajinu za posledných 25 rokov. Celkom zomrelo 11 ľudí a ďalších 470 osôb bolo zranených. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy