Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vzbura vo vnútri Trumpovej administratívy. Chránia demokraciu tým, že ničia jeho agendu
Zdielať na

Vzbura vo vnútri Trumpovej administratívy. Chránia demokraciu tým, že ničia jeho agendu

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký denník New York Times na svojom webe zverejnil názorový a anonymný článok, podľa ktorého v administratíve amerického prezidenta Donalda Trumpa existuje skupina ľudí, ktorá sa snaží brzdiť alebo ničiť jeho agendu. Podľa textu tak robia, aby ochránili demokratické inštitúcie.

Autorom textu by mal byť vysokopostavený vládny úradník. Donald Trump označil článok za hanebnosť a hovorkyňa Bieleho domu označila jeho autora za zbabelca. Vyzvali ho, aby na svoju funkciu rezignoval. 

"Som súčasťou odporu vo vnútri Trumpovej administratívy," znie názov článku. "Pracujem pre prezidenta, ale rovnako ako podobne zmýšľajúci kolegovia som prisahal, že budem ničiť časti jeho agendy a jeho najhoršie sklony," napísal anonymný autor, podľa ktorého tak ľudia robia v snahe ochrániť demokratické inštitúcie do doby, kým bude Trump v úrade. Zdôraznil tiež, že nepatrí medzi ľavičiarov a praje si úspech súčasnej vlády. 

Korene súčasných problémov podľa autora spočívajú v Trumpovej amorálnosti a v impulzívnom spôsobe vedenia. "V rámci administratívy funguje tichý odpor ľudí, ktorá sa rozhodli postaviť svoju krajinu na prvé miesto," uviedol autor na konci článku. 

Je to ojedinelý krok, uvádza New York Times

Denník označil zverejnenie príspevku bez uvedenia autora, ktorého totožnosť sám pozná za "ojedinelý krok". "Myslíme si, že zverejniť túto esej anonymne je jediný spôsob ako priniesť našim čitateľom dôležitý pohľad," napísal denník. 

Trump komentoval príspevok aj na svojej obľúbenej sociálnej sieti, a to slovom "Velezrada?". Či sa to ale naozaj týka článku zatiaľ nie je jasné. V ďalšom príspevku Trump uviedol: "Existuje skutočne takzvaný vysokopostavený vládny úradník alebo je to len zlyhávajúci The New York Times so svojim ďalším vymysleným zdrojom? Ak skutočne tá zbabelá anonymná osoba existuje, The Times ju musí okamžite vydať vláde za účelom národnej bezpečnosti."

Zatiaľ nie je jasné, či Biely dom podnikol nejaké kroky, ktoré by viedli k odhaleniu totožnosti autora príspevku. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy