Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Británia vydala európsky zatykač na dvojicu Rusov. Podozrieva ich z útoku na Skripaľa
Zdielať na

Británia vydala európsky zatykač na dvojicu Rusov. Podozrieva ich z útoku na Skripaľa

LONDÝN / Britskí prokurátori tvrdia, že majú dostatok dôkazov na obvinenie dvojica Rusov z plánu na vraždu bývalého ruského agenta Sergeja Skripala a jeho dcéry Julije. Londýn zároveň obvinil Moskvu, že príkaz na útok novičokom šiel priamo z Kremľa.

Britské úrady na Alexandra Petrova a Ruslana Boshirova vydali európsky zatykač, informovala agentúra Reuters. Nebudú však usilovať o ich vydanie do Británie, pretože "ruská ústava nepovoľuje vydávanie ruských občanov", uviedla prokuratúra. 

Londýn zároveň obvinil Moskvu, že príkaz na útok novičokom šiel priamo z Kremľa. Toto tvrdenie vo štvrtok podporili aj členovia Bezpečnostnej Rady OSN - Francúzsko, Nemecko, Spojené štáty a Kanada. Rusko akúkoľvek vinu odmieta.

​Skripaľovci boli 4. marca otrávení nervovým jedom novičok v juhoanglickom mestečku Salisbury. Po týždňoch v intenzívnej starostlivosti lekárov sa nakoniec obaja z útoku zotavili.

Rýchla návšteva

Podľa šéfa londýnskej protiteroristickej polície Neila Basua dorazila podozrivá dvojica do Londýna z Moskvy 2. marca a do ruskej metropoly sa vrátila 4. marca. Kontamináciu novičokom zaznamenali vyšetrovatelia v hotelovej izbe, kde boli Rusi ubytovaní. Do Británie zrejme smrtiacu látku dopravili vo fľaštičke na voňavku, povedal Basu

Dvojica Rusov

Prokurátori podozrievajú dvojicu približne štyridsaťročných Rusov zo sprisahania s cieľom zavraždiť bývalého dvojitého agenta Skripala, z pokusu o vraždu 66-ročného Rusa a jeho 33-ročnej dcéry a tiež z porušenia zákona o chemických zbraniach.

Sue Hemming z vrchného štátneho zastupiteľstva povedala, že vyšetrovanie zhromaždilo dostatok dôkazov pre "reálnu šancu na odsúdenie". Vzniesť obvinenia proti Petrovovi a Bashirovovi je podľa nej "jasne vo verejnom záujme".

"Britská vláda mala pravdu, keď v marci pripísala zodpovednosť za útok nervovým jedom novičok Rusku. Dvojica podozrivých známa ako Alexander Petrov a Ruslan Borishov pracuje pre ruskú vojenskú rozviedku GRU," v parlamente to povedala britská premiérka Theresa May.

Žiadosť o spoluprácu

S ohľadom na ruskú prax neodovzdávať ruských občanov na trestné stíhanie do zahraničia ale prokuratúra nebude Moskvu žiadať o vydanie podozrivých mužov, hoci sa v auguste objavili správy, že príslušná žiadosť je pripravená. 

Moskva podľa ruských médií v reakcii poprela, že by im mená dvojice podozrivých mužov niečo hovorila. "Mená ani fotografie, ktoré boli zverejnené v médiách, nám nič nehovoria," uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Zároveň Londýn vyzvala k spolupráci pri vyšetrovaní incidentu v Salisbury. 

Pozrite si súvisiacu reportáž o prepustení bývalého ruského agenta Skripaľa z nemocnice: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy