Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zúrivá ryba útočí na turistov v Egypte. Nie nadarmo jej hovoria chirurg, preťať dokáže aj achilovku
Zdielať na

Zúrivá ryba útočí na turistov v Egypte. Nie nadarmo jej hovoria chirurg, preťať dokáže aj achilovku

EGYPT / Nebezpečenstvo číha pod hladinou na turistov a udrie znenazdajky. Zranenia od Tŕňovca červenomorského, hovorovo chirurga rozhodne nepatria do kategórie ľahké. Väčšina turistov, ktorá s rybou mala možnosť sa stretnúť skončila na pohotovosti a odchádzala so stehmi .

Oku lahodiaci morský živočích už potrápil v Egypte mnoho turistov. Aj tí zo susedného Česka už s tŕňovcom mali nepríjemný zážitok. "Priateľka plávala okolo koralu a on sa o ňu otrel tak, že mala reznú ranu až do kosti. Teraz ju zdobí 5 stehov," povedal pre Blesk.cz Jakub K.. 

Tŕňovec červenomorský má na svojom chvoste ostré čepele, pripomínajúce žiletky. Práve nimi spôsobí aj pri jemnom kontakte bolestivé poranenia. Čepele sú také ostré, že dokážu prerezať topánku, rany na ľudskom tele je potrebné zašívať. Podľa morských biológov sa jej obeťami stávajú najmä plavci a šnorchlujúci turisti. Ak sa k nej neopatrne priblížia, zaútočí.

Aj Slováci majú s touto rybou svoje nepríjemné skúsenosti. "Pred dvomi rokmi sme boli na svadobnej ceste v Egypte a tak tiež bola jedna takáto potvorka. Jeden známy, s ktorým sme sa zoznámili tiež utrpel zranenia pri kontakte s touto krásnou rybou. prerezala mu achilovku a mal približne 10 stehov, takže zvyšok dovolenky strávil pri bazéne," napísala Veronika M. Ryba vraj zaútočila hneď ako muž z móla vošiel do mora.

Modro-žltý tŕňovec červenomorský je pre turistov lákadlom práve pre svoje atraktívne zafarbenie. Dorastá do dĺžky až 40 centimetrov. Medzi telom a chvostovou plutvou má z oboch strán čepele. Keďže je to teritoriálna ryba, zdržiava sa u koralových útesov. "Ostne používa k tomu, aby z svojho teritória odohnala votrelcov, ktorými sú zväčša iné ryby. Švihnutím chvosta spôsobí niekoľko centimetrov dlhú reznú ranu," popísala Petra, potápačka a inštruktorka potápania v Hurghade. Útoky sú podľa nej ale skôr ojedinelé.

Podľa potápačky môžeme stretnúť tŕňovca plávať v menších húfoch. Ryba pred útokom vysiela varovný signál, napríklad urobí prudký pohyb smerom k narušiteľovi. Vtedy by ste sa mali podľa patápačky pomaly vzdialiť z jej teritória.

Chirurg tŕňovec nie je jediným nebezpečným tvorom v Egypte. Pozor si treba dať aj na nenápadného morského ulitníka. Je totiž jedovatý. Našťastie je aktívny v noci. A pochopiteľne sa môže skončiť veľmi vážne až tragicky aj stretnutie so žralokom, či medúzou. Potápači preto zhodne radia - ničoho sa vo vode holými rukami nedotýkajte a ryby nikdy nekŕmte. Dokonca aj niektoré druhy koralov vás vedia nepríjemne popŕhliť.

https://twitter.com/GoProIDCKohTao/status/1028535487902834688

Súvisiace články

Najčítanejšie správy