Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemajú jedlo, vodu a ani elektrinu. Státisíce obyvateľov Venezuely utekajú za hranice
Zdielať na

Nemajú jedlo, vodu a ani elektrinu. Státisíce obyvateľov Venezuely utekajú za hranice

CARACAS / Exodus migrantov z Venezuely už začína byť porovnateľný s migračnou vlnou v Európe. V správe to uvádza OSN. Pre ekonomickú krízu a autoritársky režim utieklo v posledných rokoch z Venezuely približne 2,3 milióna ľudí. Útek migrantov za hranice ale spôsobuje napätie najmä v štátoch Kolumbia, Brazília, Ekvádor a Peru.

OSN už dávnejšie avizovala, že počty utekajúcich migrantov sú alarmujúce a varovala tiež pred humanitárnou krízou v celej Južnej Amerike. Sprísnenie požiadaviek pre vstup do krajiny tento mesiac schválili štáty Peru a Ekvádor. Venezuelčania pri prekročení hraníc musia mať platné pasy, dosiaľ bol potrebný akýkoľvek platný osobný doklad. Mnohí obyvatelia pasy nemajú a ich získanie je zložité, proces trvá aj niekoľko rokov.

​O situácii týkajúcej sa utečeneckej vlny majú budúci týždeň v Bogote rokovať zástupcovia Kolumbie, Ekvádoru a Peru. Podľa hovorcu Medzinárodnej organizácie pre migráciu Joela Millmana je potrebné zmobilizovať prostriedky pre riadenie migračného toku: "Toto mieri ku krízovému momentu, ktorý sme mali v ostatných častiach sveta, najmä v Stredomorí," uviedol na tlačovej konferencii.

Venezuela patrila medzi najviac prosperujúce krajiny Latinskej Ameriky, nedokázala sa ale vyrovnať s prepadom cien ropy. Korupcia a zlé hospodárenie pod vedením socialistickej vlády potom za ostatných 20 rokov spôsobili, že sa krajina ocitla v zatiaľ najhoršej ekonomickej kríze. Kolabujú verejné služby a ľudia nemajú čo jesť, nehovoriac o tom, že výpadky elektrickej energie a výpadky dodávok vody sú stále častejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy