Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Putin nariadil bleskovú previerku vojsk. Nasledovať bude obrí manéver
Zdielať na

Putin nariadil bleskovú previerku vojsk. Nasledovať bude obrí manéver

Zdroj: Profimedia

MOSKVA / Blesková previerka bojovej pripravenosti vojsk na rozsiahlom území Ruska začala v pondelok ráno z rozkazu vrchného veliteľa Vladimira Putina. Vojenské lietadlá budú údajne nacvičovať okrem iného aj pristávaní na cestách na Ďalekom východe.

Previerka má byť predohrou septembrových manévrov Vostok 2018, ktoré budú najväčším cvičením na ruskom území za posledných takmer 40 rokov.

​Do najvyššej bojovej pohotovosti boli podľa ruskej agentúry uvedené jednotky centrálneho a východného vojenského okruhu, výsadkári a diaľkové a dopravné letectvo.

Súčasťou previerky je podľa ruského ministra obrany Sergeja Šojgua šestnásť špeciálnych vojenských cvičení. Vojenské lietadlá budú údajne nacvičovať okrem iného aj pristávaní na cestách na Ďalekom východe.

O začatí päťdňový previerky v pondelok Moskva informovala pridelenca všetkých členských krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, uviedol TASS.

Vojenské cvičenia Vostok 18 sa má podľa Šojgua radiť k najväčším, ako pokiaľ ide o rozsah územia, tak aj o početnosť vojsk. Strategických manévrov sa zúčastní aj čínske a mongolskej jednotky. Kremeľ nevylúčil, že na cvičenie bude dozerať aj Putin.

Pozrite si archívnu reportáž o návšteve Putina v Európe: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy