Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Arcibiskup, ktorý kryl sexuálne zneužívanie detí, sa vyhol väznici. Trest si odpyká doma
Zdielať na

Arcibiskup, ktorý kryl sexuálne zneužívanie detí, sa vyhol väznici. Trest si odpyká doma

Archívna reportáž

SYDNEY / Bývalý arcibiskup Philip Wilson, ktorého odsúdili na rok odňatia slobody pre krytie sexuálnych zneužívaní detí inými kňazmi, sa napokon vyhol normálnemu väzeniu. Trest si odpyká doma. Ako dôvod uviedli zdravotné komplikácie 67-ročného duchovného.

Austrálsky súd uznal v máji Wilsona vinným, že kryl závažný trestný čin iného člena cirkvi. Išlo o kňaza Jamesa Fletchera, ktorý deti zneužíval v 70. rokoch. Roku 2004 bol usvedčený a odsúdený na osemročnému väzeniu za zneužitie deviatich detí. Zomrel vo väzení v roku 2006. Wilson tvrdil, že o činoch dotknutého kňaza nevedel, súd ale uveril svedkovi, ktorý tvrdil opak.

Začiatkom júla bol arcibiskup Wilson odsúdený na 12 mesiacov väzenia s tým, že bude môcť o podmienečné odpustenie zvyšku trestu požiadať po pol roku od jeho nastúpenia. Koncom júla potom rezignoval na svoju funkciu.

Rímskokatolíckou cirkvou v posledných rokoch zmietajú škandály spojené so sexuálnym zneužívaním detí vo viacerých krajinách. Pápež František opakovane vyzýva na prísne potrestanie tých, ktorí sa dopustia sexuálneho zneužívania maloletých. Hlava cirkvi vydala tiež dekrét umožňujúci odvolávanie biskupov, ktorí nebudú rázne riešiť prípady sexuálneho zneužívania maloletých katolíckymi kňazmi.

V júli František prijal rezignáciu amerického kardinála Theodora McCarrick, jedného z popredných predstaviteľov katolíckej cirkvi v USA. Aj bývalý washingtonský arcibiskup čelí obvineniu zo sexuálneho zneužívania detí a mladých mužov.

Pozrite si súvisiacu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy