Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pápež obvinil biskupov z krytia sexuálneho obťažovania. Všetkých 34 mu predložilo rezignáciu
Zdielať na

Pápež obvinil biskupov z krytia sexuálneho obťažovania. Všetkých 34 mu predložilo rezignáciu

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František obvinil biskupov z Čile z toho, že ničili dôkazy o sexuálnom zneužívaní a z toho, že tlačili na právnikov, aby obvinenia bagatelizovali. Okrem toho pápež uviedol, že biskupi vážne pochybili, pretože nechránili deti pred pedofilnými kňazmi.

Vo štvrtok sa vo Vatikáne skončilo trojdňové neverejné zasadnutie pápeža s 34 biskupmi z Čile. Stretli sa pre škandál, ktorý vyvolalo zneužívanie maloletých, a to vplyvným kňazom z Čile, ktorého navyše nadriadení podľa pápeža kryli. 

V desaťstranovom dokumente, ktorý dostal každý zúčastnený biskup, pápež uvádza, že čilská cirkevná hierarchia pri riešení prípadu zneužívania urobila vážne chyby. Podľa neho môžu všetci kolektívne za to, že katolícka cirkev stratila na dôveryhodnosti. Vatikán v piatok potvrdil, že dokument, ktorý zverejnila čilská televízia T13 je pravý. Pápež František v ňom apeluje na biskupov, aby rezignovali. Neskôr sa tak stalo.

Všetkých 34 rímskokatolíckych biskupov ponúklo pápežovi Františkovi svoju rezignáciu. Biskupi tiež požiadali obete a cirkev o odpustenie za "vážne chyby a prehliadanie" týchto skutkov. Zatiaľ nie je jasné, či pápež ich rezignácie prijal.

Pochybenie priznal aj pápež

František zvolal biskupov do Vatikánu po tom, čo priznal, že aj on vážne pochybil pri posudzovaní prípadu biskupa Juana Barrosa, ktorý údajne zneužívanie maloletých kryl. Barros bol dlhoročným blízkym spolupracovníkom kňaza Fernanda Karadimu, ktorého Vatikán v roku 2011 uznal vinným zo sexuálneho a psychického zneužívania mladistvých. František počas januárovej návštevy v Čile všetkých šokoval tým, že sa biskupa zastal. 

Na konci januára pápež do Čile vyslal najuznávanejšieho odborníka Vatikánu na sexuálne zločiny, maltského arcibiskupa Charlesa Scicluna, aby prípad vyšetril. Ten spolu s ďalším kolegom dodal pápežovi spis, ktorý mal 2 300 strán. 

Cirkev vyšetrovala škandály povrchne

V dokumente pápež uvádza, že cirkev kauzy zneužívania maloletých vyšetrovala povrchne alebo vôbec. V iných prípadoch podľa neho biskupi nechránili deti pred pedofilmi. Niektorí z podozrivých síce podľa Františka museli pre nemorálne správanie odísť z kongregácie, no za svoje trestné činy sa podľa neho dočkali len minimálneho postihu. Niektorí z nich sa navyše dostali do iných diecéz, kde mohli opäť pracovať s deťmi a s maloletými. 

Z vyšetrovania tiež vyplýva, že na cirkevných predstaviteľov, ktorí vyšetrovali zneužívanie detí, bol vyvíjaný nátlak, aby ničili kompromitujúce dokumenty v cirkevných archívoch. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy