Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aljašku zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie v histórii
Zdielať na

Aljašku zasiahlo najsilnejšie zemetrasenie v histórii

Archívna reportáž

KAVIK RIVER CAMP / Sever Aljašky zasiahlo v nedeľu najsilnejšie zemetrasenie v histórii tohto amerického štátu. Oznámili to miestni seizmológovia. Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 udrelo v nedeľu ráno 67 kilometrov východne od Kavik River Camp. Otrasy vychádzali z hĺbky 9,9 kilometra.

Seizmológ Mike West pre denník Anchorage Daily News uviedol, že zemetrasenie v oblasti North Slope bolo najsilnejšie, aké tam doteraz zaznamenali. "Toto je veľmi významný jav a chvíľu nám potrvá, kým mu porozumieme," povedal. Doteraz najsilnejšie zemetrasenie s magnitúdou 5,2 namerali v oblasti v roku 1995, doplnil West.

https://twitter.com/kaseyaderhold/status/1028668736646127617

Na 436 vzrástol počet obetí zemetrasenia, ktoré pred týždeň postihlo indonézsky ostrov Lombok. Oznámili to miestne úrady, podľa ktorých záchranári v sutinách stále nachádzajú mŕtve telá. Viac ako 1300 osôb utrpelo zranenia a vyše 353 000 ľudí prišlo o svoj domov.

Zemetrasenie o sile 6,9 stupňa zničilo na tomto turistickom ostrove desiatky tisíc domov, mešít a obchodov. Väčšina ľudí bez vlastnej strechy nad hlavou prebýva v stanoch a pod plachtami blízkosti svojich pôvodných domovov.

Tri helikoptéry, z toho jedna armádna, zásobujú odrezané miesta, ktorých obyvatelia nutne potrebujú pitnú vodu, potraviny, lieky a prikrývky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy