Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Chorvátom sa páčia naše ženy. Veľa z nich si berú za manželky
Zdielať na

Chorvátom sa páčia naše ženy. Veľa z nich si berú za manželky

BRATISLAVA / To, že je Chorvátsko mimoriadne obľúbenou destináciou našich turistov, nie je žiadna novinka. Horkokrvných mužov na Balkáne očarila krása našich žien natoľko, že si Slovensky berú za manželky. Tie pri Jadrane držia spolu. Niektoré spojilo občianske združenie na pomoc Slovákom a Čechom v Chorvátsku s názvom Oko Jadrana. Založila ho sympatická Martinčanka Monika. Aj ona miluje Chorváta.

Katarína, Zuzka, Monika a Barbora. Tri Slovenky a jedna Češka. Poznajú sa roky. Zatiaľ čo Zuzka prišla pred 12 rokmi počas vysokej školy pracovať ako turistická delegátka, Katarína na dovolenku. "Bolo také zlé počasie až mi neostávalo nič iné ako stretnúť svojho manžela,“ smeje sa Katarína Ninčević. "Ja som teda z tých, ktoré najskôr si našli prácu, všetko si to vytvorili a až potom prišla láska,“ hovorí prekladateľka Zuzana Civadelić. 

Zuzana pracuje momentálne ako súdna tlmočníčka v Splite a Katka si otvorila s kamarátkou vlastnú turistickú agentúru v meste Kaštela. Mnohých Slovákov už Zuzka stretla práve na priestupkových súdoch.

Známe "nema problema" neraz narobilo problémy. Chorváti majú skrátka na všetko čas, čo pre našinca znamená obrniť sa neraz božskou trpezlivosťou. "Ja som taká akčná, všetko by som chcela mať rýchlo, všetko by som chcela mať hneď," hovorí Zuzana.  

"Od toho sa potom odvíja aj pracovné tempo, nerobíme lebo je Sv. Duje, nerobíme lebo je Sv. Ante, potom je Sv. Ivan, takže potom sa to trošku odlišuje od nás Slovákov, pretože my tých pracovných dní máme trochu viacej ako Chorváti," vysvetľuje Katarína. 

Založila občianske združenie

Svoje o tom vie aj Monika z Martina, ktorá v Zadare založila občianske združenie na pomoc Slovákom a Čechom v Chorvátsku. Len nedávno zorganizovala 15 matíc slovenských, aby Chorvátom ukázali, čo znamená slovenská kultúra a ako chutia bryndzové halušky.

Sympatická Martinčanka, držitelka 280 medailí za atletiku, spoznala svojho manžela basketbalovú hviezdu v slovinskom Maribore. "Ja som bol trénerom basketbalového klubu a táto pekná dáma tam bola ako kondičný tréner v jednom športovom centre,“ opisuje Monikin manžel Ivan. "Keď som pánovi doniesla kávu, celého som ho zaliala vrelou kávou a myslím si, že tá vriaca káva bola osudná pre našu 25-ročnú lásku,“ hovorí Monika. Slovenky sa pri Jadrane určite nestratia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy