Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V Sukove vystúpite z vlaku na pole. Zastávka je dlhodobo zdemolovaná
Zdielať na

V Sukove vystúpite z vlaku na pole. Zastávka je dlhodobo zdemolovaná

SUKOV / Z vlaku vystúpite doslova na poli. Žiadne osvetlenie, žiadny prístrešok. Obyvatelia dvoch obcí v okrese Medzilaborce majú vlakovú zastávku, na ktorej vlastne žiadna zastávka nie je. Železničná spoločnosť hovorí, že prístrešok aj tabuľu vždy zdemolujú vandali. No toto nie je jediný problém.

"Vlak tu stojí doslova v poli, človek keď nie je odtiaľ a tu vystúpi, tak sa musí stratiť," hovorí nespokojný cestujúci Ivan. Aby sa ľudia z obce dostali k vlakovej zastávke, musia najprv prejsť asi dva kilometre a potom zísť dole po nepokosenej tráve.

Žiadne osvetlenie, žiaden úkryt pred dažďom, snehom alebo horúcim slnkom. "V noci sa tu bojím vystúpiť, ja vystupujem v Čabinách, v Sukove nie, lebo tu nie je ani svetlo ani nič," hovorí obyvateľka Sukova, Martina. 

V minulosti tu zastávka bola. Tá ale bola v dezolátnom stave. Z dôvodu statického narušenia ju museli zlikvidovať. "Zastávku rozobrali úplne, pretože hrozilo, že na niekoho spadne," vysvetľuje starostka Sukova Alena Jedináková. 

"Od zbúrania železničnej zastávky bolo osadené označenie zastávky na betónové stĺpy, no aj to bolo do dnešného dňa trikrát zničené," vysvetľuje hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková. 

Nová stanica

Starostka Sukova pred obecným úradom ukazuje zrekonštruovanú autobusovú zastávku, ktorú by chceli umiestniť namiesto vlakovej. "Toto žiaľ, nie je v našej právomoci, požiadali sme o vyjadrenie ŽSR, zatiaľ nemáme stanovisko a svojvoľne ju tam uložiť nemôžeme," hovorí Jedináková. 

Situáciu podľa jej slov riešia v obci už dva roky. Železničná spoločnosť tvrdí čosi iné. "Oblastná správa majetku Košice neeviduje žiadnu žiadosť obce Sukov k umiestneniu prístrešku," povedala Pavliková. 

Povolenie na jeho umiestnenie vydáva špecializovaný stavebný úrad ministerstva dopravy. Sukovčania sa napokon aj vďaka zverejneniu tohto problému dočkajú novej zastávky. "ŽSR zaradia do plánu pre obec Sukov umiestnenie typizovaného prístrešku typu anti- vandal," dodáva hovorkyňa ŽSR 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy