Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ostreľovač zasiahol veliteľa IS na vzdialenosť 2,4 kilometra. Skonal pred očami spolubojovníkov
Zdielať na

Ostreľovač zasiahol veliteľa IS na vzdialenosť 2,4 kilometra. Skonal pred očami spolubojovníkov

Archívna reportáž

KÁBUL / Na jeden výstrel trafil ostreľovač britského komanda SAS veliteľa Islamského štátu (IS). Vzdialenosť medzi mužmi bola pritom 2.4 kilometrov. V histórii je to prvýkrát, čo špeciálne sily použili guľomet Browning .50

Veliteľ islamského štátu akurát rozdával rozkazy, keď pre okolo neho stojacich ľudí z ničoho nič padol na zem. Ostreľovač bol v tej chvíli vzdialený od miesta 2,4 kilometrov. "Niekoľko sekúnd sa nikto ani nepohol. Keď si potom uvedomili, čo sa stalo, všetci sa dali na útek," uviedol pre dailymail.co.uk zdroj, ktorý sa zúčastnil operácie. Zasiahnutý muž na mieste umrel. Výstrel bol natoľko silný, že veliteľovi odtrhol ruku a rameno. 

Na guľomet bola údajne namontovaná špeciálna optika, ale aj napriek špeciálnej technológii musel ostreľovač odhadnúť rýchlosť vetra a vplyv tepla a svetla. "Ostreľovač videl svoj cieľ len nejasne, keďže od zeme sálalo teplo," povedal svedok akcie. 

Guľomet Browning .50 používajú americké sily od 20. rokov 20. storočia. V tomto prípade britská SAS namontovala guľomet na automobil. Podľa odhadu tento výstrel zachránil dvadsať životov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy