Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Boje na východe Ukrajiny pokračujú. Hlásia ďalších mŕtvych vojakov
Zdielať na

Boje na východe Ukrajiny pokračujú. Hlásia ďalších mŕtvych vojakov

KYJEV / Štyria ukrajinskí vojaci prišli o život, jeden je v zajatí a sedem utrpelo zranenia vinou ďalších bojov so separatistami v oblasti Donbasu na východe Ukrajiny. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská armáda. Rovnaké straty utrpela aj počas stredy, kedy jedného vojaka zabil nepriateľský ostreľovač a ďalší traja sa stali obeťami výbuchu míny.

Armádny hovorca pôvodne ohlásil deväť zabitých vojakov počas 24 hodín, ale armáda upresnila, že jeden z vojakov sa dostal do zajatia. Štvrtkové straty podľa hovorcu Andrija Lysenka pripadli na vrub nepriateľskému ostreľovaniu obce Krasnohorivka, kde "po štvrtej hodine ráno ruské okupačné vojská spustily silnú paľbu z mínometov a húfnic kalibru 122 milimetrov, tankov a raketometov Grad." 

Separatisti z Donecka naopak obvinili vládne vojská z ostreľovania obcí na povstaleckých územiach, čo si vyžiadalo troch zranených z radov civilistov. "Pri obrane republiky jeden (povstalecký) vojak zahynul," povedal hovorca separatistov Eduard Basurin. 

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory separatistov. Moskva priame zapojenie do konfliktu popiera. Konflikt si od apríla 2014 vyžiadal približne 10 tisíc mŕtvych. Počas tohto obdobia sa podarilo vyjednať už niekoľko prímerí, žiadne ale dlho nevydržalo. Ani doposiaľ sa nepodarilo presadiť splnenie mierových dohôd z Minsku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy