Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ukrajina a NATO začínajú jednať o členstve, tvrdí Porošenko
Zdielať na

Ukrajina a NATO začínajú jednať o členstve, tvrdí Porošenko

Archívna reportáž

KYJEV / Ukrajina a Severoatlantická aliancia sa dohodli o začatí jednania o akčnom pláne dosiahnutia členstva Ukrajiny v aliancii, uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Kyjev je podľa Porošenka schopný dosiahnuť aliančné štandardy za tri roky, teda prihlášku do aliancie plánuje podať v roku 2020.

"Ukrajina jasne načrtla svoju politickú budúcnosť. Považujeme za nevyhnutné, aby sme začali diskutovať o zavedení akčného plánu. Naše návrhy začať túto diskusiu boli s uspokojením prijaté," povedal Porošenko. Prezident je podľa televízie 112 presvedčený, že táto debata priblíži Ukrajinu k podaniu prihlášky za člena NATO. "Máme program do roku 2020. Vieme, čo máme robiť. Prvýkrát máme cestovnú mapu, čo a kedy urobiť," dodal.

Na akékoľvek snahy Ukrajiny o vstup do NATO reaguje tradične krajne odmietavo Rusko, ktoré vníma približovanie sa aliancie k ruským hraniciam ako ohrozenie svojej bezpečnosti. Ruský prezident Vladimir Putin svojho času odôvodňoval anexiu Krymu práve obavou, že by sa Sevastopoľ, tradičná základňa Čiernomorskej flotily, mohol ocitnúť v aliančných rukách.

Akčný plán je určený krajinám chystajúcim sa k vstupu do NATO. O plán Ukrajina požiadala už v roku 2008, ale vtedy, na bukureštskom samite aliancie, pozvánku nedostala. O dva roky proruský prezident Viktor Janukovyč prípravy pozastavil a rozpustil štruktúry, zriadenej jeho prozápadnými predchodcom Viktorom Juščenkom v roku 2006.

Porošenko bol do čela krajiny zvolený po zvrhnutí Janukovyča vo februári 2014. Vzápätí Rusko anektovalo Krym a na východe krajiny vypukol konflikt, ktorý si doteraz vyžiadal 10 000 obetí.

Porošenko opakovane označil vstup do NATO za strategický cieľ Ukrajiny a sľúbil o tejto otázke usporiadať referendum, zatiaľ bez stanovenia termínu.

Ukrajinský parlament minulý mesiac prijal zákon, ktorý snahu stať sa členom NATO zakotvuje ako prioritu štátnej politiky. Kyjev vidí v NATO záruky zvrchovanosti a územnej celistvosti krajiny. Kremeľ vzápätí pohrozil, že Rusko by takéto priblíženie NATO k ruským hraniciam nenechalo bez odpovede.

Aliancia na minuloročnom samite
vo Varšave potvrdila politickú aj praktickú podporu Ukrajine. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vtedy upozornil, že ukrajinské členstvo ešte nie je na programe dňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy