Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak sa vyberiete na Cyprus, pomoci sa nedočkáte
Zdielať na

Ak sa vyberiete na Cyprus, pomoci sa nedočkáte

NIKÓZIA / Slovákom, ktorí sa nachádzajú v severnej časti Cypru, teda na území takzvanej Severocyperskej tureckej republiky, oficiálne nemôže byť poskytnutá konzulárna ochrana veľvyslanectva v Nikózii. Informuje o tom stránka ministerstva zahraničných vecí s tým, že sa môžu vyskytnúť komplikácie pri vstupe do severnej časti ostrova alebo výstupe z nej.

Dôvodom je, že Slovensko, v súlade s medzinárodným právom uznáva na Cypre len Cyperskú republiku. Cyprus je de facto rozdelený na dve autonómne časti a v rozpore s rezolúciami OSN i na dve právne samostatne fungujúce zóny - na juhu ostrova je medzinárodne uznaná Cyperská republika, tzv. Severocyperská turecká republika (SCTR), ktorá tvorí 37 percent územia, je na severe.

Okrem Turecka ju neuznáva žiadny štát medzinárodného spoločenstva. Medzi nimi sa nachádza tzv. nárazníkové pásmo (zelená línia) pod kontrolou mierových síl OSN. Ostrov sa člení na šesť administratívnych oblastí - Nikózia, Famagusta, Limasol, Pafos, Larnaka a Kyrénia. Severnú časť Cypru od roku 1974, keď sa turecké vojská neúspešne pokúsili zvrhnúť vládu prezidenta Makariosa III., kontroluje prostredníctvom svojich autonómnych orgánov a vlastného právneho poriadku SCTR. V rámci tohto územia sú tiež rozmiestnení príslušníci tureckých ozbrojených síl. Hlavné mesto Cypru Nikózia je takisto tzv. zelenou líniou rozdelené na grécko-cyperskú a turecko-cyperskú časť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy