Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Piloti leteckej spoločnosti Ryanair budú opäť štrajkovať, hrozí zrušenie letov
Zdielať na

Piloti leteckej spoločnosti Ryanair budú opäť štrajkovať, hrozí zrušenie letov

Archívna reportáž

DUBLIN, ŠTOKHOLM / Piloti írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair vo Švédsku chystajú na štrajk. Šéf Švédskej asociácie pilotov Martin Lindgren uviedol, že organizácia nevidí inú možnosť, ako nechať svojich členov využiť ich legálne právo na štrajk, ktorý plánujú na 10. august.

Švédski piloti žiadajú, aby mohli viesť kolektívne vyjednávania. Švédska asociácia pilotov uviedla, že štrajkovať bude približne 40 pilotov. Ak ku štrajku dôjde, pravdepodobne zrušia viacero letov.

Informuje o tom portál írskej rozhlasovej a televíznej spoločnosti RTÉ.

Piloti Ryanairu v Írsku smerujú k tomu, že v piatok už štvrtýkrát prerušia prácu na 24 hodín. V utorok odhlasovali štrajk aj piloti Ryanairu v Holandsku.

Odborová organizácia holandských pilotov VNV vo vyhlásení uviedla, že hoci vyjednávania s manažmentom o kolektívnej zmluve pokračujú, piloti prestávajú dúfať v pozitívny výsledok.

Nemeckí piloti írskej leteckej spoločnosti v pondelok uviedli, že budú štrajkovať, ak sa v najbližších dňoch nevyrieši spor o výšku platov.

Ich odborová organizácia Vereinigung Cockpit od firmy žiada, aby do 6. augusta predložila "prijateľné" návrhy.

Zrušili stovky letov

Írsky letecký prepravca Ryanair musel pred týždňom v stredu a vo štvrtok ruší pre štrajky palubného personálu asi 600 letov. Zasiahlo to až stotisíc cestujúcich v Španielsku, Portugalsku, Taliansku a Belgicku.

Týždeň predtým Ryanair zrušil 24 letov medzi Írskom a Veľkou Britániou. Írski piloti Ryanairu štrajkovali už týždeň predtým, kedy musel prepravca zrušiť 30 letov medzi oboma krajinami. Odbory firmu kritizujú za postupy pri presúvaní pilotov medzi základňami prepravcu v Európe a Afrike. S vedením sa tiež sporia v otázke kariérneho postupu a dovoleniek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy