Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Uskromniť sa budeme musieť aj na hranolkách. Farmári sa sťažujú na zlú úrodu
Zdielať na

Uskromniť sa budeme musieť aj na hranolkách. Farmári sa sťažujú na zlú úrodu

Zdroj: Instagram

BERLÍN / Nemeckí farmári očakávajú tento rok až o 40 percent menšiu úrodu zemiakov. Najviac to vraj pocítia práve výrobcovia hranoliek. Budú musieť preto prijať kroky, obľúbenú prílohu skrátia a zmenšia.

Vytrvalé sucho a vysoké teploty tvrdo zasiahli poľnohospodárov a okrem iného si to odniesli aj zemiaky, píše nemecký denník Deutsche Welle. Spolková Asociácie pestovateľov ovocia, zeleniny a zemiakov (BOGK) v nedeľu varovala, že úroda bude tento rok dramaticky nižšia. A najviac to budú podľa zväzu cítiť práve výrobcovia hranoliek.

"Veľké zemiaky, ktoré sú potrebné na produkciu hranoliek, budú tento rok len v malých objemoch, v tom horšom prípade v niektorých oblastiach vôbec," uviedol riaditeľ asociácie Horst-Peter Karos. Predpokladá, že úroda bude nižšia o 25 až 40 percent. Najhorší scenár nastane, ak budú suchá pokračovať.

Odborníci na poľnohospodárstvo podľa nemeckého denníka nedávajú farmárom väčšiu nádej ani v prípade, že budú svoje polia zavlažovať. Import nedostatok zemiakov tiež nevyrieši, pretože niekoľko ďalších veľkých producentských krajín má rovnaké problémy.

Situácia na Slovensku

Súčasné horúčavy a náhle zmeny počasia s prívalovými dažďami na Slovensku majú dopad okrem samotných ľudí aj na poľnohospodárske plodiny, či chov hospodárskych zvierat. 

​V súčasnosti majú vysoké teploty podľa Sadovskej vplyv najmä na cukrovú repu, kukuricu a sóju. V prípade cukrovej repy sa jedná o riziko zavädnutia listov a zníženie cukornatosti. Úroda cukrovej repy tak môže byť nižšia o 15 až 30 %. V prípade kukurice zase hrozí zníženie hmotnosti zrna a úroda môže byť nižšia o 10 až 30 %. V prípade sóje môže dôjsť vplyvom vysokých teplôt k zavädnutiu listov, zníženiu počtu a hmotnosti semien v strukoch, no a úroda môže byť v konečnom dôsledku nižšia o 15 až 40 %,“ vyčíslila odhadované straty produkcie Eva Sadovská.

Pozrite si reportáž o úrode na Slovensku, ktorá prišla mimoriadne skoro: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy