Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zlodeji ukradli kráľovské koruny aj klenoty. Z katedrály utiekli na motorovom člne
Zdielať na

Zlodeji ukradli kráľovské koruny aj klenoty. Z katedrály utiekli na motorovom člne

STOCKHOLM / Švédska polícia pátra po zlodejoch, ktorí v utorok ukradli dve kráľovské koruny a ďalšie klenoty z katedrály v meste Strängnäs na juhovýchode krajiny. Zločinci z miesta následne ušli na malom motorovom člne.

​Informoval o tom dnes denník The Local.

Dvaja zlodeji prišli do katedrály v utorok okolo poludnia, teda v čase, kedy bola otvorená pre verejnosť, a z uzamknutých sklenených vitrín zaistených poplašným zariadením vzali dve kráľovskej koruny, kráľovské jablko a kríž. Klenoty sú vyrobené zo zlata a zdobené drahými kameňmi a perlami. Podľa úradov majú nevyčísliteľnú hodnotu.

Jedna z korún patrila kráľovi Karlovi IX., ktorý vládol v Švédsku od roku 1604 do svojej smrti v roku 1611, druhá koruna jeho manželke, kráľovnej Kristíne.

Útek v člne

Išlo o pohrebné koruny, ktoré boli v neskorších dobách z hrobov vyzdvihnuté a vystavené. Karol IX., syn kráľa Gustava Vasya označovaného za najvýznamnejšieho švédskeho panovníka, je pochovaný práve v Strängnäskej katedrále.

Svedok lúpeže Tom Rowell, ktorý sa bude budúci týždeň v katedrále ženiť, povedal švédskemu denníku Aftonbladet, že videl dvoch mužov, ako vybiehajú von z kostola. Naskočili do malého bieleho otvoreného člna a rýchlo odišli preč.

"Kontaktovali sme policajtov a oni nám povedali, že z katedrály čosi ukradli. Vedel som hneď, že išlo o zlodejov, podľa toho, ako sa správali," povedal Rowell.

Mesto Strängnäs leží na brehu rozsiahleho jazera Mälaren. "Mohli sa vydať na západ do Köping alebo Arboga alebo na východ do Västerås, Eskilstuna či Štokholme. Pátrame všetkými týmito smermi," vyhlásil hovorca štokholmskej polície Thomas Agnevik. Polícia podľa neho po zlodejoch pátra na vode i vo vzduchu. "Zatiaľ je to 1:0 pre nich," konštatoval Agnevik.

Zástupkyňa polície Maria Ellior pre švédsku tlačovú agentúru TT v stredu vyhlásila, že klenoty "nie je možné predať".

Útek na vodnom bicykli

Skupina mladíkov v Brane sa vyplavila do stredu nádrže. Dôvodom bola krádež mobilného telefónu a následne vodného bicykla. Mestskí strážnici ale naivných zlodejov dostihli na motorovom člne. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy