Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
VIDEO: Ako švédski hasiči vítajú pomoc hasičov z Poľska
Zdielať na

VIDEO: Ako švédski hasiči vítajú pomoc hasičov z Poľska

Zdroj: Facebook - Prezídium hasičského a záchranného zboru

ŠTOKHOLM / Vo Švédsku vyčíňa viac ako 70 lesných požiarov, ktoré sa nedarí uhasiť.

Tri najväčšie z desiatok požiarov, ktoré vyčíňajú prakticky na celom území krajiny, zasiahli v centrálnej časti Švédska medzičasom územie o rozlohe viac ako 20 000 hektárov. V tejto oblasti museli v piatok evakuovať ďalšie dediny.

Už vo štvrtok muselo množstvo miestnych obyvateľov opustiť svoje domovy. Švédsko nemá väčšie skúsenosti z likvidácie podobne rozsiahlych lesných požiarov a preto víta pomoc medzinárodného spoločenstva. V krajine pomáhajú posádky hasiacich lietadiel a vrtuľníkov z Francúzska i Talianska, ako aj Nemecka či Nórska.

Niekoľko dedín v najviac zasiahnutej administratívnej jednotke Ljusdal na juhu krajiny bolo evakuovaných. Premiér Stefan Löfven navštívil postihnutú oblasť, v ktorej horelo na 8 500 hektároch.

V boji proti plameňom hasičom pomáhajú vojaci, pobrežná stráž i občianske združenia. Podľa švédskeho lesníckeho úradu už požiare strávili lesy v odhadovanej hodnote 600 miliónov švédskych korún.

V mnohých častiach Švédska boli zaznamenané najväčšie suchá v období od mája do polovice júla od začatia príslušných meraní v 19. storočí, uviedol švédsky hydrometeorologický ústav (SMHI). Zatiaľ pritom nič nenasvedčuje tomu, že by malo významnejšie zapršať.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy