Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výmena turnusov v Chorvátsku. Pripravte sa na zápchy a zdržania
Zdielať na

Výmena turnusov v Chorvátsku. Pripravte sa na zápchy a zdržania

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA, ZÁHREB / Slováci, ktorí sa v sobotu vybrali na dovolenku do Chorvátska sa museli obrniť poriadnou dávkou trpezlivosti. Cestovanie k Jadranu v sobotu totiž znamená niekoľko kilometrové kolóny . Inak tomu nebolo ani dnes. Náš Konzulárny úrad či slovenskí policajti pôsobiaci v Chorvátsku majú počas sezóny plné ruky práce.

Či už si vyberiete kratšiu cestu k Jadranu na sever Chorvátska alebo nižšie na obľúbenú Dalmáciu, každú sobotu by ste mali rátať minimálne so zhustenou dopravou na všetkých hlavných ťahoch, hraničných priechodoch, obchvatoch, či trajektových prístavoch. A to nielen v smere k moru, ale i opačne.

<<TELEFONÁT: Ivan Ribičić - RIADITEĽ SEKCIE VÝBERU MÝTA>>"

Aby sa predišlo práve sobotnajšiemu náporu na chorvátskych cestách, mnohé turistické kancelárie či majitelia hotelov a apartmánov, začali ponúkať zájazdy aj mimo doteraz stanovenej soboty ako deň príjazdu či odchodu. Môže sa tak stať, že sa premávka zhustí alebo nastane kolóna aj mimo soboty. Podľa chorvátskej diaľničnej spoločnosti doteraz žiadny väčší problém nezaznamenali. Ten si môžu spôsobiť samotní vodiči, a to dopravnou nehodou.
<<TELEFONÁT: Ivan Ribičić - RIADITEĽ SEKCIE VÝBERU MÝTA>>"


A keď už teda v poriadku na dovolenku docestujete, užite si ju v zdraví a bez problémov . Pomocnú ruku vám už deviatu sezónu podajú slovenskí policajti pôsobiaci v Chorvátsku či náš Zastupiteľský úrad ministerstva zahraničných vecí.
<<<TELEFONÁT: Peter Filipjak - SLOVENSKÝ POLICAJT PÔSOBIACI V TROGÍRE>>"

"Od 1. júna do dnešného dňa sme vydali 36 náhradných cestovných dokladov, pričom najčastejším dôvodom pre ich vydanie bola strata, odcudzenie a neplatnosť cestovných dokladov," povedal hovorca MZV Peter Susko.

A tak ako aj po minulé roky, aj túto sezónu sa našli Slováci, ktorí nám dobru reklamu neurobili. Väčšina prípadov, v ktorých boli slovenskí občania tento rok zadržaní v Chorvátsku, totiž súvisela s výtržníctvom či s drogovou trestnou činnosťou. Po zaplatení pokuty však väčšinu z našincov prepustili na slobodu.

"Jeden občan SR je vo vyšetrovacej väzbe z dôvodu neoprávnenej výroby a obchodovania s drogami," dodáva Susko.

Smutnou správou je, že od začiatku letnej sezóny, a teda od júna, došlo pri Jadrane aj k trom smutným udalostiam. "Zastupiteľský úrad Záhreb poskytol v mesiacoch jún a júl súčinnosť pri vybavovaní náležitostí súvisiacich s 3 úmrtiami. Príčinou smrti bolo v dvoch prípadoch zlyhanie srdca a v jednom prípade utopenie," informuje hovorca MZV. 

Ešte pred začiatkom sezóny sa mal v máji utopiť pri Istrii slovenský potápač. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy