Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čierna Hora reaguje na Trumpové slová o spustení tretej svetovej vojny
Zdielať na

Čierna Hora reaguje na Trumpové slová o spustení tretej svetovej vojny

Archívna reportáž

PODGORICA / Prezident USA pred niekoľkými dňami hovoril o tom, že drobná balkánska krajina by mohla vyvolať celosvetový konflikt. Čierna hora, alebo Montenegro si to nemyslí. Minister zahraničných vecí označil Trumpove slová za vydarený vtip a svoju krajinu nazval veľmi mierumilovnou.

Čierna hora je historicky najmladším členom NATO. Stredobodom záujmu sa teraz krajina stala potom, ako ju americký prezident Trump v rozhovore pre jemu blízku televíznu stanicu Fox News označil za "veľmi agresívnu". Moderátor Tucker Carlson rozoberal, či by Spojené štáty mali chrániť Montenegro podľa článku 5 severoatlantickej zmluvy, ktorá hovorí o tom, že ak je napadnutý ktorýkoľvek člen aliancie, je to ako keby boli napadnutí všetci členovia. Opýtal sa prezidenta: "Prečo by môj syn mal ísť do Montenegra a brániť ho pred útokom?" Trump odpovedal: "Položil som rovnakú otázku. Montenegro je drobná krajina s veľmi silnými ľuďmi... Sú to veľmi silní ľudia. Sú to veľmi agresívni ľudia, môžu byť agresívni a potom gratulujem, ocitli ste sa v tretej svetovej vojne."

Čiernohorský minister zahraničia Srdjan Darmanovič pre portál CNN povedal, že podľa neho prezident Trump mal na mysli širšie súvislosti: "Podľa mňa prezident Trump nehovoril naozaj o Čiernej hore. Hovoril o 2 percentách financovania a o príspevku do rozpočtu NATO a Montenegro spomenul iba ako príklad, možno preto, že sme jedným z najdrobnejších členov aliancie." Čierna Hora vstúpila do Aliance v roku 2017. Proti snahe krajiny stať sa členom sa vyslovilo Rusko, ktoré udržiava blízke vzťahy so susedným Srbskom. Čiernohorská vláda viní Moskvu z príprav prevratu ako súčasti jeho snáh zabrániť vstupu krajiny do NATO.

Darmanovič súhlasí s tým, že Trumpove výroky potešia Moskvu. "Bude to asi hudba pre ich uši, aj tak si ale nemyslím, že sme menej v bezpečí," povedal minister. "Naozaj veríme, že článok číslo 5 je bezpodmienečný a pevný ako skala." CNN píše, že sa Trumpov komentár zdá byť v protiklade s jeho nedávnymi činmi: podpísal totiž dokument NATO, v ktorom jednoznačne podporil článok 5 na nedávnom summite v belgickom Bruseli.

V Čiernej Hore momentálne vrcholí turistická sezóna. Na jej pobreží ťažko nájdete pláž, ktorá by nebola posiata farebnými slnečníkmi a plážovými uterákmi. Ľudia užívajúci si slnko a more nechceli veriť svojim ušiam, keď sa dozvedeli o Trumpových slovách. "Možno sa pomýlil? Naozaj, vyzerám ako agresívny človek?" smial sa jeden miestny obyvateľ. Ďalší to komentoval so slovami: "Neviem, čo na to povedať, myslím si, že je to naozaj hlúpe." Predstaviteľ NATO pre CNN opísal časť o kolektívnej obrane zhrnutú v článku 5 ako "bezpodmienečnú a pevnú." Povedal, že "znamená to, že útok na jedného je útokom na všetkých. Prezident Trump dal jasne najavo, že USA sú plne oddané NATO a naša aliancia je silnejšia ako kedykoľvek predtým."

Pozrite si Donalda Trumpa ako hovorí o agresívnom Montenegre:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy