Polojasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zuckerberg vyhlásil, že má jasné dôkazy o zásahu do prezidentských volieb zo strany Rusov
Zdielať na

Zuckerberg vyhlásil, že má jasné dôkazy o zásahu do prezidentských volieb zo strany Rusov

WASHINGTON / Spoločnosť Marka Zuckerberga - Facebook vyhlásila, že má celkom jasné dôkazy v prípade amerických prezidentských volieb. Do volieb sa malo údajne vmiešať aj Rusko. Facebook ruské zásahy objavil už v polovici roka 2015 a informoval o tom Federálny úrad pre vyšetrovanie(FBI).

Podľa Zuckerberga útoky pred voľbami zodpovedá ruská hackerská skupina, napojená na ruskú vojenskú rozviedku GRU. "Máme celkom jasné dôkazy," vyjadril sa.  Útočníci vraj pritom využívali tradičné metódy. Snažili sa ovládnuť aj účty užívateľov sociálnej siete. V roku 2016 sa tou istou cestou ruskí hackeri snažili dostať na servery amerických demokratov a republikánov. Zuckerbergova spoločnosť o tom vtedy informovala obe politické strany.  

Svoje informácie Facebook predal FBI, ktorá sa už posunula omnoho viac dopredu, pokiaľ ide o celkový obrázok. "Potvrdili to udalosti z minulého týždňa, kedy FBI obvinila 12 agentov GRU za to, že sa miešali do volieb," povedal riaditeľ sociálnej sieti. "Je to vec, ktorú sme zistili," pokračoval podnikateľ. Facebook podľa neho vyvinul celý súbor nástrojov, pomocou ktorých je možné zistiť a zvládať bezpečnostné hrozby. 

Firma Facebook sa nezameriava len na volebné procesy v USA ale po celom svete. Ide napríklad o krajiny ako Mexiko, Brazília, India ale aj o európske krajiny.  

Pozrite si archívnu reportáž o predčasných voľbách v Turecku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy