Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pred pár dňami kamarátsky Trump dnes obviňuje Putina zo zásahu do volieb. Nesie za to zodpovednosť, tvrdí
Zdielať na

Pred pár dňami kamarátsky Trump dnes obviňuje Putina zo zásahu do volieb. Nesie za to zodpovednosť, tvrdí

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump udivuje deň za dňom. Zatiaľ čo sa na pondelkovom samite v Helsinkách s ruským prezidentom Vladimirom Putinom zdalo, že si rozumejú a že sa v otázke zasahovania Ruska do amerických volieb zhodli, dnes je už všetko inak. Opäť.

V utorok v Bielom dome Trump pred novinármi vyhlásil, že Rusko mohlo zasahovať do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Počas pondelkového samitu v Helsinkách s ruským kolegom Vladmirom Putinom tvrdil opak. Teraz Trump tvrdí, že sa pomýlil. Najnovšie tiež v televízii CBS News vyhlásil, že za ovplyvňovanie volieb nesie osobnú zodpovednosť ruský prezident Vladimir Putin. 

​Trump uviedol, že súhlasí s prehlásením šéfa amerických tajných služieb Dana Coarsa, podľa ktorého Rusko naďalej predstavuje pre dianie a voľby v USA hrozbu. Na otázku, či zodpovednosť za ovplyvňovanie amerických prezidentských volieb v roku 2016 pripisuje Putinovi odpovedal: "Áno. Podobne ako seba považujem zodpovedného za to, čo sa deje v tejto krajine. Zodpovednosť by isto padla na neho, pretože stojí v čele krajiny."

Coats, šéf amerických tajných služieb v pondelok prehlásil, že Rusko sa naďalej snaží ovplyvňovať dianie v USA, vrátane prichádzajúcich parlamentných volieb, ktoré chystajú na november. "Je to odborník, zaoberá sa tým a robí svoju prácu výborne. Danovi Coastovi bez výhrady verím, a ak tvrdí, že to tak je, prijímam to," povedal Trump. 

V Helsinkách hovoril niečo iné

Trump na pondelkovom samite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Helsinkách prehlásil, že nevidí dôvod, prečo by sa Rusko v roku 2016 pokúšalo ovplyvniť prezidentské voľby. Týmto vyhlásením v Spojených štátoch vyvolal údiv a pobúrenie. Po návrate domov Trump svoje slová vysvetlil tým, že sa preriekol, pretože v skutočnosti vraj chcel povedať opak, že Rusko do volieb zasahovalo. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy