Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Z Košíc zmizol pamätník Kuciaka a jeho priateľky. Odstránenie je záhadou
Zdielať na

Z Košíc zmizol pamätník Kuciaka a jeho priateľky. Odstránenie je záhadou

KOŠICE / Pietne miesto na počesť zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej niekto v uplynulých dňoch odstránil. Pamätník bol pritom umiestnený priamo v centre Košíc na Hlavnej ulici. Nikto o zmiznutí nič nevie.

Improvizovaný pamätník pri Štátnej vedeckej knižnici sa v meste nachádzal takmer 5 mesiacov. Pred pár dňami ho ale niekto odstránil. O zmiznutí nemal poňatia ani košický organizátor viacerých protestov z iniciatívy Za slušné Slovensko Ján Gálik.  "Nevieme o tom, my sme to neodstraňovali. Krátko po zverejnení informácií o vražde sme s priateľmi vytvorili na sociálnej sieti event, aby ľudia prišli ku knižnici zapáliť sviečku. Nazbieralo sa nás viac, boli tam aj úplne cudzí ľudia. Celé to vzniklo spontánne," opísal vznik pietneho miesta Gálik. Prvé stretnutie bolo koncom februára, kedy pamätník aj vznikol. O zmiznutí pamätníka informoval denník SME.

Podľa slov výtvarníka a aktivistu Petra Kalmusa tam pietne miesto ešte pred tromi dňami bolo."Prechádzal som tadiaľ a všimol som si, že tam horeli dve sviečky. Takéto miesto má byť zachované, ale viem si predstaviť, že to tam niekomu prekážalo," povedal pre SME Kalmus. O záhadnom zmiznutí pamätníka nevedela ani samotná Štátna vedecká knižnica.  

Peter Kalmus sa taktiež vyjadril, že aktuálne pracuje s priateľmi a známymi už na riadnom košickom pamätníku pre zavraždený pár. "Ide o monumentálny pamätník neďaleko košického centra. Chceme ho odhaliť v deň polročného výročia tragédie. Už máme vybavené povolenia. Na ňom bude QR-kód, prostredníctvom ktorého sa dostane verejnosť ku všetkým informáciám o Jánovi a Martine, k jeho článkom, ale aj ďalším textom, ktoré vznikli po nešťastí," opísal denníku svoj zámer. 

Pozrite si archívnu reportáž o čestnom občianstve pre Kuciaka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy