Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump po stretnutí s Putinom poprel zasahovanie Ruska do volieb. Teraz tvrdí, že sa pomýlil
Zdielať na

Trump po stretnutí s Putinom poprel zasahovanie Ruska do volieb. Teraz tvrdí, že sa pomýlil

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump si opäť protirečí. V utorok v Bielom dome pred novinármi vyhlásil, že Rusko mohlo zasahovať do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Počas pondelkového samitu v Helsinkách s ruským kolegom Vladmirom Putinom však tvrdil opak. Teraz Trump tvrdí, že sa pomýlil.

Americký prezident Donald Trump sa po svojom prílete zo samitu s ruským prezidentom Vladimírom Putinom snažil obhajovať svoje výroky a popieranie o zasahovaní Rusov do amerických volieb.

Na pondelkovej tlačovej konferencii vo Fínsku po po stretnutí s Putinom sa Trumpa novinári opýtali, či verí záverom amerických spravodajských služieb, že Rusko zasahovalo do volieb v snahe pomôcť Trumpovi poraziť demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú.

Americký prezident v reakcii zapochyboval, že vinníkom je Rusko. "Nevidím žiadny dôvod, prečo by bolo," povedal prezident a dodal: "Prezident Putin bol dnes vo svojom odmietnutí mimoriadne silný a mocný."

​Dnes šéf Bieleho domu vyhlásil, že sa v Helsinkách preriekol, keď o Rusku hovoril. Namiesto slov "nevidím žiadny dôvod, prečo by bolo (Rusko pôvodcom zasahovania)", vraj chcel povedať "nevidím žiadny dôvod, prečo by nebolo". Chcel teda naopak povedať, že nevidí dôvod, prečo by sa do volieb nemiešalo práve Rusko.

Putin v Helsinkách akékoľvek zasahovanie do amerických volieb poprel. Vyhlásil, že ruský štát "nikdy nezasahoval a nehodlá sa miešať do amerických vnútorných záležitostí vrátane volebného procesu".

Trump v Bielom dome novinárom povedal, že prijíma závery spravodajských služieb, že Rusko zasahovalo do predvlaňajších prezidentských volieb v USA. Výsledky hlasovania to však podľa Trumpa neovplyvnilo. Prezident zároveň uistil, že jeho vláda dôrazne odrazí akýkoľvek pokus o zasahovanie do novembrových volieb do Kongresu.

Hlava USA po tlačovej konferencii v Helsinkách čelí veľkej kritike médií i domácich politikov, podľa ktorých bolo jeho vystúpenie hanbou pre krajinu.

Pobúrenie a kritika

Pondelkové Trumpve výroky, ktorými sa podľa kritikov postavil na stranu Moskvy a proti vlastným spravodajským zložkám, vyvolali v USA pobúrenie médií i demokratických a republikánskych politikov.

Kritika neustala ani po Trumpovom vysvetľovaní. Vodca demokratickej strany v Senáte Chuck Chumer označil Trumpove slová za pokus "vykrútiť sa". Prezident podľa neho jednoducho nemal dosť odvahy, aby sa ruskému vodcovi na samite postavil. Jeho vysvetlenie prišlo "s dvadsaťštyrihodinovým oneskorením" a zaznelo na zlom mieste, povedal Schumer.

Agentúra AP v komentári k dnešnému vývoju označila za krajne neobvyklé, že Trump svoje slová odvolal. Nemusí to vraj byť nadlho. Upozornila na prípad z minulého roka, kedy prezident po nepokojoch vo virginskom Charlottesville odmietol priamo odsúdiť "bielych rasistov" a hovoril o vine "mnohých strán".

Po búrlivých protestoch síce vo svojom starostlivo formulovanom vyhlásení kritizoval členov Ku-Klux-klanu a neonacistov ako zločincov a banditov, ale o niečo neskôr opäť hovoril o "oboch stranách" ako vinníkoch nepokojov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy