Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vyšetrovanie volieb vrazilo podľa Trumpa klin medzi Rusko a USA
Zdielať na

Vyšetrovanie volieb vrazilo podľa Trumpa klin medzi Rusko a USA

WASHINGTON / Vyšetrovanie ruskej úlohy počas amerických prezidentských volieb v roku 2016 vrazilo klin medzi Rusko a Spojené štáty. V rozhovore s televíziou Fox News to vyhlásil prezident USA Donald Trump. Ten tiež povedal, že jeho ruský kolega Vladimir Putin mu na pondelkovom samite v Helsinkách oznámil, že ľutuje zlé vzájomné vzťahy.

"Je to vážne škoda, pretože by sme mohli urobiť toľko dobrého," citoval Trump Putinove slová. "Možno sme ten klin práve vyrazili, ale ten klin tam bol a prezident Putin to hovoril," vyhlásil Trump s tým, že zdrojom rozporov je tím osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera, ktorý úlohu Ruska vo voľbách vyšetruje.

Trump vyšetrovanie opakovane označil za umelo vyvolanú kauzu, za ktorou stroja ľudia ako bývalý riaditeľ Federálneho úradu pre vyšetrovanie James Come a jeho niekdajší námestník Andrew McCabe.

Trump spomenul tiež piatkové obvinenie 12 ruských agentov z útoku na server amerických demokratov. Agenti boli obvinení v neprítomnosti a Putin v Helsinkách navrhol, že by ich ruskí prokurátori mohli vypočuť a ​​že by mohli byť prítomní aj členovia Muellerova tímu, ak USA v iných prípadoch umožnilo prítomnosť ruských vyšetrovateľov pri amerických výsluchoch.

Jadrový arzenál

Trump pre Fox News povedal, že ho Putinova ponuka uchvátila. Potom sa ale podľa amerického prezidenta ukázalo, že ju Putin zase opustil, keď povedal, že by to Muellerovi ľudia zrejme nechceli. V tom mu dal Trump počas interview vo Fox News za pravdu.

Schôdzku s Putinom ohodnotil Trump vo Fox News ako dobrú, pretože priniesla niekoľko dobrých záverov. "Myslím, že teraz sme na tom s Ruskom veľmi dobre," povedal s tým, že do včerajška to tak nebolo.

Za najväčšiu otázku medzi USA a Ruskom považuje Trump obmedzovanie jadrového arzenálu. "Viem, že prezident Obama povedal, že najväčším problémom je globálne otepľovanie, ale ja by som povedal, že naším najväčším problémom je nukleárne otepľovanie," vyhlásil.

Trump ďalej uviedol, že Putin mu ponúkol pomoc s rokovaním so KĽDR. "So Severnou Kóreou si vedieme dobre, máme čas. Nie je sa kam ponáhľať," dodal.

Trump opäť kritizoval médiá

V rozhovore pre televíziu Fox News sa Trump tiež vrátil k samitu NATO, na ktorom sa zúčastnil pred týždňom. V tejto súvislosti kritizoval médiá za spôsob, ako o schôdzke aliancie informovala. "Médiá boli dosť nespravodlivé," povedal s tým, že nepovšimnutý ostal fakt, že vďaka nemu aliančné krajiny pridajú na obranu 44 miliárd dolárov.

"Takže som bol udivený, keď väčšina médií tvrdila, že som bol na zahraničných lídrov tvrdý, veľmi tvrdý a zlý, čo som vôbec nebol. Ale povedal som, musíte platiť viac," vysvetlil Trump. Pripomenul, že o NATO v Bruseli povedal, že je fantastické, ale že pomáha oveľa viac Európe než Amerike. "A my za to platíme 90 percent (nákladov)," doplnil.

Americký prezident dlhodobo trvá na tom, aby krajiny NATO odvádzali na armádu dve percentá HDP, čo väčšina vrátane Slovenska zatiaľ nerobí. Investície na dve percentá HDP chcú členovia NATO navýšiť do roku 2024.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy