Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Demonštrácie, rokovanie osamote a vyhodený novinár. Taký bol samit Trumpa a Putina
Zdielať na

Demonštrácie, rokovanie osamote a vyhodený novinár. Taký bol samit Trumpa a Putina

HELSINKI / Najstráženejším mestom na zemi sú od nedele fínske Helsinky. A to pre samit Donalda Trumpa s Vladimírom Putinom. Hoci stretnutie v úvode poznačilo polhodinové meškanie ruského prezidenta, schôdzka bola podľa oboch štátnikov úspešná. Zhodli sa na tom, že oba štáty musia spolupracovať, len to vraj otvorí cestu k mieru.

Dôverný rozhovor Donalda Trumpa a Vladimíra Putina trval viac ako dve hodiny bez toho, aby z rokovania unikli akékoľvek informácie. Podľa ruských zdrojov fínski organizátori pri príprave samitu počítali s dĺžkou rozhovorom približne hodinu a pol. Presný protokolárný harmonogram ale helsinské stretnutie prezidentov nemá.

Prezidenti rokovali medzi štyrmi očami za zatvorenými dverami, len za prítomnosti tlmočníkov. Na začiatku rokovaní bol okrem troch desiatok novinárov z USA a Ruska prítomný Trumpov bezpečnostný poradca John Bolton, ktorý ale neskôr štátnikov opustil.

Podľa televízie CNN trval Trump na dôvernej osobnej schôdzke s Putinom z viacerých dôvodov. Chcel si vraj sám urobiť obraz o osobe ruského vodcu, rovnako ako to urobil pri júnovom stretnutí so severokórejským diktátorom Kim Čong-unom. Obával sa vraj tiež, že prítomnosť tretích osôb by mohla viesť k únikom informácií.

Americký prezident podľa CNN tiež nestál o to, aby ho jeho poradcovia pri konverzácii s Putinom prerušovali. Väčšina z nich totiž zastáva voči Rusku tvrdší postoj než sám Trump.

Protesty aj incident novinára

Keď si Donald Trump oddýchol pri golfe a chystal sa za Putinom, ešte stihol vyhlásiť, že vzťahy medzi USA a Ruskom nikdy neboli horšie ako teraz. Napriek počiatočnej kritike však pri stretnutí s Vladimírom Putinom obaja štátnici nešetrili pozitívnymi vyjadreniami. Dialóg sa začal samozrejme futbalom. "Chcem vám zablahoželať k úspešnej organizácii futbalových majstrovstiev, počul som, že boli jedny z najlepších," pochválil Trump Putina.

Kým obaja štátnici rokovali za zatvorenými dverami v uliciach Helsínk ľudia protestovali proti politike oboch prezidentov. K incidentu však došlo aj priamo v miestnosti, kde sa mala konať tlačová konferencia. Ochrankári museli násilím vyviesť novinára amerického periodika, ktorý držal nad hlavou nápis o zákaze jadrových zbraní.

​A práve nukleárna rovnováha bola jednou z diskutovaných tém. Na pretras prišlo aj ovplyvňovanie amerických volieb s cieľom znevýhodniť Hillary Clintonovú. Ruský prezident trvá na tom, že ide o klamstvo a Trump s ním súhlasil. "Rusko sa nikdy nemiešalo do vnútorných záležitostí Spojených štátov, ani to nemienime robiť," vyhlásil na tlačovej konferencii po rokovaniach ruský prezident. "Žiadna dohoda neexistovala, viedol som čistú kampaň," dodal americký prezident.

Trump zároveň trvá na tom, že pre zlepšenie vzťahov je potrebný dialóg, ktorý otvára cestu k mieru. "Musíme nájsť spôsob ako spolupracovať pri riešení problémov. Je to dobré nielen pre naše krajiny, ale aj pre celý svet," vyhlásil Trump. Futbalom sa stretnutie začalo a futbalom sa aj skončilo. Prezident Putin daroval Trumpovi loptu z majstrovstiev sveta. Americký prezident ju vzápätí posunul manželke Melánii. A zdá sa, že dnešné stretnutie nebolo posledným. Obaja štátnici sa zhodli, že v spoločných debatách budú pokračovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy