Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Robot - expert na Rubikove kocky
Zdielať na

Robot - expert na Rubikove kocky

Japonsko prichádza s novým robotom - je ním sofistikovaný expert, ktorý vám pomôže nájsť tú najrýchlejšiu cestu, ako poskladať Rubikovu kocku. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Japonci prichádzajú s novým druhom robota - je ním sofistikovaný robot "Cube kun", teda špecialista na Rubikove kocky.

Prichádza na pomoc tým, ktorí pod vianočný stromček dostali práve Rubikovu kocku a nevedia si s ňou rady. "Tento robot identifikuje farby všetkých 54 štvorčekov v kocke a následne nájde tú najrýchlejšiu cestu, ako ju poskladať počas rotácie vo svojich rukách," hovorí Yoko Shinzeki, hovorkyňa spoločnosti, ktorá robota vyrobila. "Rubikova kocka je preň maličkosťou."

Kawasaki Heavy Industries je vedúci priemyslový japonský výrobca robotov.

REUTERS


Úloha poskladať Rubikovu kocku sa zdá byť možno na prvý pohľad jednoduchá. Ale možností má táto "hračka" až úžasných 43 kvintiliónov (43,252,003,274,489,856,000). Aj keď teda robot môže byť pomalejší než bystrejší riešiteľ Rubikovej hádanky, dokáže však akúkoľvek kombináciu vyriešiť za menej než tri minúty.

"Je úžasné, že tento robot dokáže vyriešiť akúkoľvek kocku bez ohľadu na to, ako zložito je zamiešaná," hovorí jedno z prizerajúcich sa detí, 10-ročná Syota Shigenobu, ktorá sa pred robotom pasuje s farebnou kockou.

Najčítanejšie správy