Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Úrady vyšetrujú sobáš 41-ročného muža s 11-ročným dievčaťom
Zdielať na

Úrady vyšetrujú sobáš 41-ročného muža s 11-ročným dievčaťom

Archívna reportáž

KUALA LUMPUR / Úrady v Malajzii vyšetrujú sobáš 41-ročného malajzijského muža s 11-ročným thajským dievčaťom, ktorý vyvolal pobúrenie verejnosti a výzvy na zakázanie detských neviest.

Muž (41) si tajne zobral dievča (11) za svoju tretiu manželku v Thajsku. Záležitosť vyplávala na povrch po tom, čo jedna z jeho žien podala oznámenie na polícii. Ženích, ktorý je zároveň imámom (islamský duchovný vodca) v obci v severovýchodnom štáte Kelantan, má so svojimi dvoma doterajšími manželkami šesť detí.

Hoci je v súčasnosti požadovaný vek na uzatvorenie manželstva 18 rokov, moslimky vo veku nižšom ako 16 rokov sa môžu vydávať so súhlasom rodičov a súdov riadiacich sa prísnym islamským právom šaría. Bez povolenia od súdu by manželstvo v prípade 11-ročnej nevesty bolo neprávoplatné a ženích by mohol stráviť až šesť mesiacov vo väzení

Moslimskí muži v Malajzii môžu mať štyri manželky, preto muž nie je stíhaný za bigamiu. Zároveň rodičia malej nevesty uviedli, že súhlasili so zväzkom, ale ako podmienku uviedli, že ich dcéra bude môcť zostať doma do dovŕšenia 16 rokov. Vicepremiérka Wan Azizah Wan Ismailová však uviedla, že zväzok je nelegálny, pretože ho neschválil islamský súd. O záležitosti bude v pondelok rokovať s ďalšími malajzijskými predstaviteľmi.

Aktivisti tvrdia, že v súčasnosti okolo 16-tisíc dievčat z Malajzie, mladších ako 15 rokov, je vydatých. V roku 2017 táto krajina schválila zákon o sexuálnom násilí na deťoch, v rámci ktorého ale nie je trestné uzatváranie manželských zväzkov s deťmi. 

Pozrite si aj reportáž o svadobných podvodníkoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy