Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Členské štáty musia priznať trvalý pobyt osobe, ktorá je zosobášená s občanom únie rovnakého pohlavia
Zdielať na

Členské štáty musia priznať trvalý pobyt osobe, ktorá je zosobášená s občanom únie rovnakého pohlavia

LUXEMBURG, BRATISLAVA / Súdny dvor Európskej únie rozhodol, že členské štáty musia priznať právo trvalého pobytu osobe z tretej krajiny, ktorá uzavrela manželstvo s občanom únie rovnakého pohlavia. Tento verdikt sa zrodil po posúdení prípadu Adriana Comana z Rumunska a jeho amerického manžela.

Coman žiadal Európsky súd o radu ako postupovať, aby Rumunsko, ktoré neuznáva manželstvo medzi osobami rovnakého pohlavia, dalo jeho oficiálnemu partnerovi trvalý pobyt. "Súdny dvor v tomto prípade konštatoval, na základe výkladu konkrétneho ustanovenia zmluvy o fungovaní Európskej únie, že členský štát musí uznať aj manželstvo osôb rovnakého pohlavia, pokiaľ bolo uzavreté v inom členskom štáte EÚ v súlade s tamojším právnym poriadkom," informuje Adam Giertl, z Ústavu medzinárodného práva a európskeho práva UPJŠ. 

Rumun sa zosobášil s Američanom Hamiltonom v roku 2010 v Bruseli. Súdny dvor síce členským štátom nič neprikázal, no upozornil, že aj keď majú možnosť slobodne sa rozhodnúť, či uznajú manželstvá párov rovnakého pohlavia, nemôžu ich diskriminovať z dôvodov, že ide o manželstvo homosexuálov.

Skúsenosť s podobným problémom majú aj viaceré páry na Slovensku. "Náš vzťah je uznaný legálne, takže momentálne každý rok treba predlžovať víza manželovi, navzdory tomu, že náš vzťah trvá už 15 rokov, na Novom Zélande bol uznaný už po 2 rokoch ako de facto, manželstvo trvá tri roky, dane platíme, zarábame," opisuje Gabriel Weibl, z FSEV UK BA.

Verdikt Európskeho súdu vyvolal okamžité reakcie a diskusia okolo neho tak skoro neutíchne a to nielen na Slovensku. Konferencia biskupov ho na svojich stránkach označila za znepokojivý a v rovnakom duchu sa vyjadrilo aj KDH. "Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v tejto kauze jednakpodkopáva právny systém členských štátov, podkopáva princípy demokracie a narúša právny systém nielen Rumunskej republiky ale aj všetkých členských štátov," hovorí členka predsedníctva KDH Renáta Ocilková.

"V porovnaní s ostatnými občanmi je to vlastne už aj diskriminácia," dodáva Weibel. Iniciatíva Inakosť chce o aj o tom hovoriť s premiérom Pellegrenim, ktorého v týchto dňoch požiadali o stretnutie. "Je to jedna z mnohých vecí, ktoré chceme otvoriť. Keďže sa za posledné roky nakopilo množstvo problémov a my skutočne nevidíme dôvod na to, aby vláda neriešila situáciu vlastných občanov," myslí si hovorca Iniciatívy Inakosť Martin Macko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy