Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nedostatok zamestnancov riešia dovozom cudzincov. Ich počet je údajne protizákonný
Zdielať na

Nedostatok zamestnancov riešia dovozom cudzincov. Ich počet je údajne protizákonný

SEREĎ / V okrese Sereď je miera nezamestnanosti menej ako dve percentá. Firmy majú preto problém obsadiť pracovné pozície pracovníkmi zo Slovenska. Riešia to tak, že zamestnancov zo zahraničia im dovážajú rôzne agentúry.

Vo výrobnej hale v Seredi pracuje 412 kmeňových zamestnancov zo Slovenska a okolo tristo cudzincov dovezených z tretích krajín. Keď z počtu 412 Slovákov odpočítame administratívnych pracovníkov, zistíme, že vo výrobe pracuje niekoľkonásobne viac cudzincov ako domácich. "Keby sme na jednu smenu z kmeňových zamestnancov Slovákov je 17 operátorov a napríklad príklad 127 cudzincov," uviedla Elena Rajnincová, predsedníčka odborovej organizácie FM Slovenska. "Nerozumejú, nevedia to tak a potom sú tam na vlastných zamestnancov určite vyvíjané väčšie tlaky," dodal Jaroslav Dudon, člen odborovej organizácie FM Slovenska.

Podľa novely zákona zamestnávateľ môže zamestnávať cudzincov tretích krajín len do 30 percent. "Nám sa stále jedna o to, že sa nedodržiava zákon a obchádza rôznymi praktikami, cez týchto obchodných partnerov, rôznymi obchodnými zmluvami," povedala Elena Rajnincová. 

Do firmy prišla 15. mája  kontrola z inšpektorátu práce, cudzineckej a štátnej polície. "Vtedy dal dopredu niekto echo agentúram a do práce neprišlo 60 ľudí," poznamenala predsedníčka odborovej organizácie FM Slovenska. Podobná situácia sa zopakovala aj 21. mája. "Prišla SMS, že príde inšpekcia a ako sa to dozvedeli tí agentúrni pracovníci tak sa to rozpŕchlo. Tu sa preskakovali ploty, schovávali sa na miestach, kde v živote neboli. Výroba bola prázdna a nešlo niekoľko liniek," povedal Jaroslav Dudon.
Inšpektorát práce v Trnave uviedol prostredníctvom písomného stanoviska, že 15. mája zistili podozrenie na zamestnávanie na čierno, ale 21. mája tam kontrolu nevykonali. Zástupcovia firmy sa vyjadrili, že tí, čo utekali boli zamestnanci z niektorých agentúr, ktoré k nim dovážajú cudzincov. "My nemáme právo a mechanizmus, aby sme kontrolovali akéhokoľvek dodávateľského zamestnanca alebo iných zamestnancov, ako našich," vyjadril sa Pavol Komarňanský, personálny manažér FM Slovenska. 

Štátny tajomník ministerstva práce uviedol, že v žiadnom slovenskom zákone neexistuje prekážka, aby firma, ktorá si vyberá agentúru, aby si zmluvne nezaviazala túto agentúru. A to v takom zmysle, že agentúra je povinná poskytovať rôzne informácie, či boli zaplatené mzdy, komu boli zaplatené mzdy, kto sú zamestnanci, ktorí vykonávajú práce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy