Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zamestnancom počas práce monitorujú činnosť mozgu. Pred šéfom neutaja hnev ani únavu
Zdielať na

Zamestnancom počas práce monitorujú činnosť mozgu. Pred šéfom neutaja hnev ani únavu

Archívna reportáž

PEKING / Stres, hnev, únava či rozčúlenie - všetky tieto pocity už v Číne zamestnanci pred svojím šéfom neutaja. Zhruba 12 čínskych firiem zaviedlo monitorovanie zamestnancov pomocou senzorov mozgu, ktoré sú priamo napojené na umelú inteligenciu. Tá monitoruje činnosť ich mozgu a výsledky majú nadriadení ako na tácke.

Podľa denníka Le Figaro nie je cieľom zlepšiť pohodu zamestnancov, ale predovšetkým zvýšiť ich efektivitu. "Príliš emotívny zamestnanec na dôležitej pozícii môže ovplyvniť výrobný proces," vysvetlil pre denník South China Morning Post profesor, ktorý sa zaoberá technológiou. Podľa neho môže manažér, ktorý bude oboznámený so psychickým stavom svojho pracovníka ho podľa potreby môže preradiť na inú prácu, poslať ho odpočinúť si alebo urovnať konflikt, teda prispôsobiť prácu jeho aktuálnemu stavu a nálade.

Čínsky štátny dodávateľ energií Če-ťiang potvrdzuje, že od roku 2014, kedy túto technológiu začali používať, ušetrili už 266 miliónov eur. Uplatnenie pre túto technológiu našli aj železničné spoločnosti. Prístroje na monitorovanie aktivít mozgu majú pod čiapkami aj strojvodcovia na trase Peking - Šanghaj. Zariadenie dokáže spustiť alarm v prípade, že zaznamená únavu. 

Všetky tieto kroky sa dejú s podporou čínskej vlády, ktorá sa tak snaží udržať "spoločenskú stabilitu". Nové technológie využívajú na čoraz väčší zásah do života občanov. Nedávnym príkladom je napríklad spustenie systému hodnotenia dôveryhodnosti občanov. 

Systém hodnotenia sleduje čo a kde Číňania nakupujú, aké účty platia alebo neplatia, s kým sa schádzajú alebo udržiavajú kontakt. Všetky aktivity sa potom sčítavajú do takzvaného občianskeho skóre, ktoré rozhoduje napríklad o ich spôsobilosti k práci alebo nároku na hypotéku, ale aj o tom, kam môžu deti občanov chodiť do školy. 

Technológia monitoringu mozgu vyvoláva vo firemnom prostredí etické otázky. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy