Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Európskom parlamente sa hlasovali o rovnakej mzde pre všetkých zamestnancov
Zdielať na

V Európskom parlamente sa hlasovali o rovnakej mzde pre všetkých zamestnancov

ŠTRASBURG / Nové pravidlá pri kúpe auta zo zahraničia, koniec pretáčaniu kilometrov, nový rozpočet, ale aj konečné hlasovanie o smernici zavádzajúcej rovnakú mzdu za rovnakú prácu v Európskej únii. To všetko je na programe Európskeho parlamentu v najbližších dňoch.

Veľkou väčšinou prešla v Európskom parlamente smernica zavádzajúca rovnakú mzdu za rovnakú prácu. Vyslanie by nemalo trvať dlhšie ako dvanásť mesiacov, ale predĺžiť sa môže o ďalších šesť. Ak zostanú pracovník dlhšie, začnú sa na neho vzťahovať všetky predpisy hostiteľskej krajiny. 

“Mali by postupne dostávať taký plat ako ich kolegovia v tom členskom štáte, kde pracujú,” informuje europoslankyňa Monika Smolková. So smernicou však neboli spokojní niektorí naši europoslanci. Hovoria o tom, že len deformuje trh. Západniari nebudú mať podľa nich o už drahého Slováka, Poliaka, či Maďara jednoducho záujem. “Je to diskriminácia slovenských zamestnávateľov, ktorí za týchto pracovníkov sú nútení tie isté sumy poskytovať,” myslí si europoslanec Miroslav Mikolášik. 

“Niekoľko málo zamestnancov zo Slovenska si naozaj polepší a veľká časť z nich jednoducho príde o robotu. Na papieri budú zarábať veľa, ale v skutočnosti nič, lebo prišli o robotu," tvrdí europoslanec Sulík. “Zbytočne zvyšuje administratívne náklady najmä pre mladých podnikateľov,” myslí si europoslanec Ivan Štefanec. 

Po novom by už náklady spojené s cestovaním, stravovaním a ubytovaním vyslaných pracovníkov mal platiť zamestnávateľ. Z platu sa už strhávať nemôžu. Po tom, čo definitívne smernicu schválil parlament, ju ešte musí odobriť rada ministrov. No a členské štáty budú mať dva roky na to, aby ju prevzali.

Pozrite si reportáž, ktorá opisuje situáciu v Európskom parlamente po smrti Jána Kuciaka:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy