Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajti zasahovali. Nenávistné obsahy nemajú na internete miesto
Zdielať na

Policajti zasahovali. Nenávistné obsahy nemajú na internete miesto

WIESBADEN / V desiatke spolkových krajín nemecká polícia uskutočnila raziu proti ľuďom, ktorí na internet umiestňujú trestne stíhateľné obsahy a nenávistné komentáre.

Boj proti nenávistnému obsahu na internete skoordinoval Spolkový kriminálny úrad (BKA). Na akcii sa zúčastnili policajti z 20 oddelení v Berlíne, Bavorsku, Brandenbursku, Hesensku, Brémách, Severnom Porýní-Vestfálsku, Sasku, Šlezvicku-Holštajnsku, Sasku-Anhaltsku a Durynsku. Policajti prehľadali dvadsať bytov. 

Polícia podľa portálu novinky.cz obvinila dokopy 29 osôb z umiestňovania trestne stíhateľných nenávistných komentárov, vrátane antisemitských nadávok alebo xenofóbnych výrokov, ktoré podnecujú k nenávisti. Obvinení sú zároveň podozriví z navádzania na trestnú činnosť. 

Spolkový kriminálny úrad v roku 2017 zaznamenal približne 2270 nenávistných príspevkov. Vyšetrovatelia chcú dať týmto zásahom najavo, že internet nie je priestor, ktorý je neregulovaný. Za podnecovanie nenávisti na sociálnych sieťach a online fórach môžu nemecké orgány uložiť trest až vo výške päť rokov. BKA zároveň vyzýva ľudí, aby obsahy s podobným vyznením ohlasovali na polícii.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy