Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Po násilnej smrti Henryho sa na internete množia nenávistné prejavy. Polícia nespí
Zdielať na

Po násilnej smrti Henryho sa na internete množia nenávistné prejavy. Polícia nespí

BRATISLAVA / V súvislosti s násilnou smrťou Filipínca Henryho Accordu sa v internetových diskusiách a na sociálnych sieťach množia nenávistné komentáre. Väčšina diskutérov surový útok odsudzuje a vyjadruje sústrasť rodine. Polícia tieto diskusie mapuje a autorov nenávistných komentárov môže čakať trest. Reportáž v článku nie je vhodná pre maloletých divákov.

"Presne, čím menej, tím lepšie," stálo v jednom z mnohých hanlivých a nenávistných komentárov, ktorí sa na internete objavujú v súvislosti so smrťou Filipínca na bratislavskej Obchodnej ulici. Pozornosti polície to ale neuniklo. "V súvislosti s týmto prípadom sme zaznamenali nenávistné až extrémistické prejavy na internete, ktorými sa už zaoberáme," uviedla policajná hovorkyňa Denisa Baloghová. 

Polícia zatiaľ nechcela prezradiť, či už niekoho v tejto súvislosti trestnoprávne rieši. "Nie je možné konkretizovať ich, aby nebolo zmarené vyšetrovanie," vraví Baloghová. Polícia ale zároveň varovala všetkých ďalších, čo by chceli podobné nenávistné statusy a názory šíriť, že všetko sleduje. 

Odradiť autorov takýchti textov by mohla aj výška trestu. Pokiaľ by ich totiž polícia začala riešiť, môže im hroziť až niekoľkoročné väzenie. "Aj súhlas s nenávistnými prejavmi, tak už to je trestný čin. Či už nadržiavanie alebo hanobenie, patrí to medzi extrémistické trestné činy," vysvetľuje Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo. 

K prípadu sa vo štvrtok vyjadrila aj Generálna prokuratúra. Tá zistila, že prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava 1, ktorý nevidel dôvod na väzobné stíhanie útočníka, konal nezákonne. "Dozorovú právomoc prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava I. považuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár za nedostatočnú a povrchnú," stálo v stanovisku Generálnej prokuratúry. Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy