Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Petru označili za internetovú podvodníčku. Jej fotku zneužila neznáma žena na predaj
Zdielať na

Petru označili za internetovú podvodníčku. Jej fotku zneužila neznáma žena na predaj

POPRAD / Obyvateľka mesta Poprad Petra Šimková je zúfalá. Neznáma žena zneužila jej fotografiu zo sociálnej siete, pridala k nej cudzie meno a ponúkala cez internetové stránky veci na predaj. Peniaze na účet záujemcovia poslali, ale tovar nedostali. Petru, ktorá s podvodom nemá nič spoločné, ľudia označili za podvodníčku.

"Začalo to tým, že som si ráno zapla telefón a tam vyskočila moja fotka, a že aha Peti, veď ty predávaš veci," povedala poškodená Petra. Zo začiatku si myslela, že ide o zlý žart, no na profil neznámej ženy sa nemohla dostať. Situácia sa ešte viac zhoršila. "Mala som asi 40 správ, že nech si pozriem internet. Bola som tam ako podvodníčka" pokračovala. 

Petrina fotografia pod cudzím menom sa neskôr objavila na niekoľkých internetových stránkach. Ľudia upozorňovali, že ide o podvodníčku. "Nie som zlodejka a v živote som si neprivlastnila cudzie peniaze," vyjadrila sa. Petra bola zúfalá a bezmocná, pretože bojovať s virtuálnym svetom je mimoriadne ťažké. "Ľudia neriešia to ako sa voláte pri tej fotke na profile, riešia len to, že podľa fotky ste to vy," skonštatovala poškodená. Na profil ženy, sa nemohla dostať, no podarilo sa to jej kolegovi, ktorého reakcia ženy prekvapila. Nezaujímalo ju totiž vôbec to, že fotku zneužila a predávala pod týmto profilom veci. 

"Tak ako sa ten skutok stal je evidentné, že išlo o naplnenie skutkových podstát trestného činu podľa zákona. Minimálne ide o podvod a poškodzovanie cudzích práv,"  uviedla Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo Právnickej fakulty Univerzity Komenského a rektorka Policajnej akadémie. Petra pozná celé meno podvodníčky aj čísla účtov. No vraj sa jej podať trestné oznámenie neoplatí. Odborníčka si ale myslí iné. "Každý, kto sa cíti dotknutý na svojich právach, mene, má právo podať trestné oznámenie. Policajti sú povinní toto trestné oznámenie prijať,"  pokračovala Kurilovská. Ak to nechce nahlásiť policajtom, môže sa obrátiť na prokuratúru. "Prokurátor začne konať tak, že poverí policajta a dá mu všetky potrebné pokyny ako ďalej konať," dodala. 

Poškodená žena si praje len spravodlivosť. Nestojí totiž o žiadny škandál zo strany iných poškodených, ktorí si tovar zakúpili. 

Pozrite si archívnu reportáž o vydieraní na sociálnych sieťach: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy