Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čína obviňuje dalajlámu, že chce obnoviť nevoľníctvo
Zdielať na
Zahraničie

Čína obviňuje dalajlámu, že chce obnoviť nevoľníctvo

Zdroj: FerneMillen

Dalajláma chce vraj podľa obvinení Číny obnoviť svoj dávny sen o nevoľníctve. Tibetský ľud chce uvrhnúť do jeho strašného a temného systému. Skôr to však vyzerá, že odroda nevoľníctva vychádza z inej strany.

Čína dnes odmietla obvinenia, že v Tibete, ktorý ovláda, prehlbuje potlačovanie náboženskej slobody. Súčasne Peking obvinil dalajlámu žijúceho v exile, že chce v Tibete obnoviť nevoľníctvo.

Organizácia ochrancov ľudských práv Tibet Watch, ktorá sídli v Londýne, v pondelok informovala, že čínske úrady začali s výstavbou policajných staníc v blízkosti tibetských kláštorov, že obmedzili počty tibetských mníchov a rehoľníčok a že ich nútia ku skúškam, ktoré majú preukázať ich oddanosť Číne.

Turisti síce môžu pri návšteve Tibetu zaznamenať, ako sa kláštory opravujú a že mnísi môžu slobodne praktizovať vieru, je to však len divadlo, upozorňuje Tibet Watch.

Čína vládne v Tibete od roku 1950, kedy jej vojenské sily obsadili tento himalájsky región, mnoho tamojších obyvateľov však stále vyjadruje oddanosť svojmu duchovnému vodcovi dalajlámovi. A to aj napriek snahám Pekingu, ktorý dalajlámu po jeho úteku do Indie, ktorý nasledoval po nezdarenom protičínskom povstaní v roku 1959, považuje za odpadlíka a zradcu.

Čína neustále obhajuje voči Západu svoju vládu nad Tibetom. Šachuje pritom s tvrdením, že čínska moc ukončila v tomto zaostalom regióne storočné nevoľníctvo a priniesla prosperitu.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čching Kang aj napriek neznalosti, ako sám tvrdí, dokumentov Tibet Watch, obvinil na dnešnej tlačovej konferencii organizáciu, že šíri mnoho klamstiev. Podľa nej dalajláma chce tibetský ľud uvrhnúť do "strašného a temného systému nevoľníctva".

Zdielať na

Najčítanejšie správy