Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Erupcia Fuego si vyžiadala viac ako stovku mŕtvych. Obete vyzerali ako sochy
Zdielať na

Erupcia Fuego si vyžiadala viac ako stovku mŕtvych. Obete vyzerali ako sochy

Archívna reportáž

GUATEMALA / Jedna z najaktívnejších sopiek v Strednej Amerike udrela v nedeľu o ôsmej hodine nášho času. Chrlila lávu, dym aj ťažký popol. V priebehu niekoľkých dní si vyžiadala už 109 ľudských životov. Záchranári ale predpokladajú, že počet mŕtvych bude ešte stúpať. Takmer dvesto ľudí je stále nezvestných.

Vulkán udrel v nedeľu predpoludním, teda o ôsmej večer nášho času. Guatemalský prezident po erupcii vyhlásil okamžitý stav núdze.Ťažký sopečný popol sa s lávou zmiešal na žeravú, vyše 700 stupňovú bahnitú rieku, ktorá zaplavila kukuričné polia, ulice aj domy obyvateľov. Sopka vyvrhovala žeravú lávu, prach a popol až do výšky 8 kilometrov. Sopečný prach pokryl okolité časti vrátane hlavného mesta Guatemala. Úrady hlásia momentálne 109 mŕtvych a takmer 200 ľudí je nezvestných. 

Záchranári tvrdia, že je minimálna šanca, že niekoho z nezvestných ešte zachránia. Pátranie po obetiach a záchranné práce skomplikoval v stredu dážď a ďalšia sopečná aktivita. Činnosť záchranárov taktiež ohrozuje vriaca voda valiaca sa z vulkánu. Najviac im ale sťažuje prácu práve popol sopky. Obrovská vrstva popola totiž v kombinácii s dažďom zatvrdla. Prekopať sa vrstvou bahna, popolom a kamennou suťou vo výške strechy domu je ešte horšie. "Tí ľudia nemali šancu," opísal pre noviny The New York Times dobrovoľný hasič Armando Paredes. "Ležali tam ako sochy, ich domy sa stali pre nich hrobmi," dodal 55 ročný hasič. 

Boris Rodriguez z dediny El Rodeo v nedeľu prišiel o väčšinu rodiny, vrátane brata, manželky, detí.  "Videl som ich. Ležali v posteli, schúlení k sebe. Ako keby sa pred tým chceli schovať," vyjadril sa pre BBC.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy