Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
FOTO: Počet obetí po výbuchu sopky v Guatemale stúpol na 69. V krajine panuje chaos
Zdielať na

FOTO: Počet obetí po výbuchu sopky v Guatemale stúpol na 69. V krajine panuje chaos

GUATEMALA / Volcán de Fuego, španielsky ohnivá sopka, ktorá je najaktívnejšia sopka v Strednej Amerike, sa tento rok prebudila už po druhýkrát a podľa miestnych expertov ide o najväčšiu erupciu od roku 1974. Erupciu sprevádzalo zemetrasenie o sile 5,2 Richterovej stupnice.

Pondelková erupcia má na svedomí už 69 životov a úrady sa obávajú, že počet obetí ešte narastie s postupným preskúmavaním oblastí. Záchranári naďalej nepretržite prehľadávajú krajinu a v priebehu posledných hodín objavili ďalšie zuhoľnatené pozostatky tiel. To veľmi sťažuje identifikáciu obetí. Podľa šéfa Národného forenzného ústavu Fanuela Garcíu sa zatiaľ podarilo zistiť totožnosť u 17 mŕtvych. 

Jeden z najaktívnejších vulkánov v Strednej Amerike už v nedeľu explodoval a začal neuveriteľne rýchlo chrliť do okolia lávu a dym. Onedlho padla na široké územie, vrátane hlavného mesta, vrstva ťažkého popola. Najviac postihnuté sú osady Los Lotes a El Rodeo. 

Registrovaných je niekoľko stoviek zranených ľudí, v nemocnici ich je zatiaľ 46, ktorých stav je veľmi vážny. Ďalšia rada ľudí je nezvestná, počet obetí tak nie je zrejme finálny. Väčšina obetí sú ľudia, ktorí pred lávou nestihli utiecť a ostali uväznení v domoch. Láva pritom dosahovala teplotu okolo 700 stupňov Celzia. Stúpajúci popol a toxické plyny stále znemožňujú záchranárom pátrať v zasiahnutých oblastiach. 

https://twitter.com/AntonioArellano/status/1003465442818772993

Súvisiace články

Najčítanejšie správy