Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vybuchla jedna z najaktívnejších sopiek Ameriky. Hlásia desiatky mŕtvych
Zdielať na

Vybuchla jedna z najaktívnejších sopiek Ameriky. Hlásia desiatky mŕtvych

GUATEMALA / Najmenej 38 obetí a stovky zranených sú následkom erupcie guatemalského vulkánu Fuego. Jedna z najaktívnejších sopiek v Strednej Amerike udrela v nedeľu o ôsmej hodine nášho času. Chrlila lávu, dym aj ťažký popol. Záchranári sa stále snažia dostať k obyvateľom, ktorých výbuch odrezal od sveta.

"Nie každému sa podarilo utiecť, myslím si, že ich láva pochovala,"  vyjadrila sa miestna obyvateľka Consuelo Hernandez. Ťažký sopečný popol sa s lávou zmiešal na žeravú vyše 700 stupňovú bahnitú rieku, ktorá zaplavila kukuričné polia, ulice aj domy obyvateľov. Tí neboli na úder sopky vôbec pripravení. Vulkán udrel v nedeľu predpoludním, teda o ôsmej večer nášho času. Guatemalský prezident po erupcii vyhlási stav núdze. Erupcia zastavila aj dopravu.

Sopka de Fuego siaha do výšky 3763 metrov nad morom a nachádza sa len asi 40 kilometrov západne od guatemalského hlavného mesta Guatemala. 

"Z bezpečnostných dôvodov je zastavená letecká preprava, pretože popol ničí turbíny," uviedol hovorca letiska La Aurora Francis Argueta. Výbuch vulkánu Fuego zabil najmenej 38 ľudí, vrátane 3 detí. Viac ako štyri desiatky ľudí bolo prevezených do nemocníc. Zdravotníci tvrdia, že vyše 300 osôb je zranených. Záchranári v pondelok pomocou helikoptér z oblastí zasiahnutých popolom, bahnom či lávou vytiahli 10 osôb. Fuego s takouto silou udrel po takmer štyridsiatich rokoch. Žeravú lávu, prach a popol vyvrhoval až do výšky 8 kilometrov. Vyše 3100 obyvateľov museli evakuovať. 

https://twitter.com/angel_appdev/status/1003490943255896065

Súvisiace články

Najčítanejšie správy