Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Japonsko opäť ulovilo viac ako 300 veľrýb, z toho 122 gravídnych samíc
Zdielať na

Japonsko opäť ulovilo viac ako 300 veľrýb, z toho 122 gravídnych samíc

Archívna reportáž

TOKIO / Japonsko opäť vyvolalo ostrú kritiku ochrancov zvierat a prírody. Len vlani ulovili za 12 týždňov 333 veľrýb, z toho 122 bolo navyše gravídnych samíc.

Číselné údaje o vlaňajšej letnej lovnej sezóne boli zverejnené v správe odovzdanej Medzinárodnej veľrybárskej komisii. Správu vypracoval Inštitút pre výskum veľrýb, agentúra s prepojením na japonské ministerstvo rybolovu. Podľa portálu CNN ochranári reagovali na informácie zo správy s veľkým rozhorčením. Štatistiky nazvali "šokujúcimi" a zabíjanie veľrýb ostro kritizovali, označili ho za "odporné".

Alexia Wellbelove, ochranárka zvierat z organizácie Humane Society International vraví: "Je to ďalší dôkaz - pokiaľ by ste ešte nejaký potrebovali - toho, aký naozaj hrôzostrašný a úplne zbytočný je lov veľrýb, najmäa ak už bolo dokázané, že na vedecké účely úplne postačia metódy bez zabíjania veľrýb."

Japonsko už aj v minulosti obhajovalo oprávnenosť svojej výnimky spod medzinárodného zákazu lovu veľrýb s tým, že zvieratá zabíja s účelom vedeckého bádania. Napriek tomu, že v roku 2014 Austrália vyhrala medzinárodný súdny spor, ktorý označil japonský program v Južnom oceáne za protizákonný, Japonci aj vlani vytvorili nový "výskumný" program.

Japonské ministerstvo rybolovu paradoxne tvrdí, že je nevyhnutné každý rok zabiť 333 antarktických vráskavcov minke (najmenší druh vráskavcov) aby mohli skúmať najlepšie metódy menežovania populácií týchto veľrýb. Wellbelove komentuje: "Pokračujúce zabíjanie akéhokoľvek druhu veľrýb je pre modernú spoločnosť odpudivé, tieto nové čísla to však robia ešte šokujúcejším. Očakávame od Austrálie a ďalších krajín, ktoré sú zástancami ochrany, aby vyslali čo najsilnejší možný signál smerom k Japonssku, aby konečne ukončilo svoje vražedné veľrybárske programy." 

Tieto majestátne morské cicavce sú naďalej ohrozované lovom. Nasledujúce zábery nie sú vhodné pre citlivejšie povahy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy