Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko má dostať 13 miliárd eur
Zdielať na

Slovensko má dostať 13 miliárd eur

Archívna reportáž

ŠTRASBURG / Európsky parlament rieši rozpočet na ďalších sedem rokov. A zatiaľ to vyzerá tak, že aj po odchode Veľkej Británie sa podarí udržať jeho výška. Nebude to však zadarmo. Ohlasujú sa nové dane pre podnikateľov, ktoré majú nahradiť výpadok po brexite.

Napriek brexitu bude Slovensko spolu s Estónskom aj naďalej najväčším poberateľom európskych peňazí. Či sa však podarí udržať doterajšia výška príspevkov je už otázne."Európska komisia navrhuje, aby na Slovensko v rámci kohéznych fondov 13,3 miliardy eur v bežných cenách," hovorí Maroš Šefčovič, podpredseda EK. Lenže Európsky parlament rieši celkový balík na sedem nasledujúcich rokov. Koľko si z toho uchmatne Slovensko každý rok je ešte otázne. O peniaze sa bude v úvodzovkách bojovať každý rok.

Poslanci ale nechcú škrtať a tak výpadky po brexite navrhujú nahradiť napríklad novým zdaňovaním výrobkov tretích krajín, ktoré boli vyrobené neekologicky, alebo aj novými daňami pre podnikateľov. Trojpercentný podiel na vybrane dani by išiel do európskej kasy. A takisto by štáty platili do rozpočtu za to, že nerecyklujú plastové obaly. "Nie som veľkým zástancom sankcií, ale v tomto prípade si myslím, že to môže byť dobrá motivácia," hovorí europoslankyňa Jana Žitňanská. Podľa prepočtov to vychádza, že za každý kilogram by sa platilo 80 centov

Na boj proti plastom nám podľa vedcov už nezostáva veľa času:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy