Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump varoval Kima. Buď vás ochránime alebo zomriete
Zdielať na

Trump varoval Kima. Buď vás ochránime alebo zomriete

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump dal severokóreskému vodcovi na diaľku svoje slovo, že Spojené štáty sa nebudú pokúšať zvrhnúť jeho režim. Dodal ale, že podmienkou je, že sa KĽDR vzdá jadrového arzenálu. Ak tak urobia, USA je dokonca pripravené režim ochrániť, v opačnom prípade sa má Kim Čong-un pripraviť na zvrhnutie a zabitie.

Trump sa ma s Kimom stretnúť v júni v Singapure. Pchjongjang ale tento týždeň varoval, že je samit pre vojenské manévre Južnej Kórei ohrozený. "Pokiaľ k stretnutiu dôjde a bude úspešné, Kim získa veľmi silnú ochranu. Zostane vo svojej zemi a povedie ju. Jeho krajina bude veľmi bohatá," prehlásil americký prezident novinárom. 

Zvrhnutie a smrť 

Hneď ale dodal aj varovanie. Pokiaľ diplomacia v jednaní o jadrovom odzbrojení KĽDR zlyhá, bude severokórejský diktátor podľa amerického prezidenta zvrhnutý a zabitý rebelmi tak, ako Muammar Kaddáfí v Líbyi. 

Prvým ústretovým krokom hlavy KĽDR bolo prisľúb zničenia jadrovej strelnice. Tiež prepustil troch väznených Američanov. Termín stretnutia Trump oznámil na Twitteri po tom, ako sa zo Severnej Kórey vrátil minister zahraničia Mike Pompeo. Ten v Pchjongjangu dojednával podrobnosti schôdzky.

Americký prezident tiež pred pár dňami odstúpil od jadrovej dohody s Iránom. Týka sa to aj Slovenska: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy