Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Svoj život zasvätil vede. Po 104 rokoch už túži zomrieť
Zdielať na

Svoj život zasvätil vede. Po 104 rokoch už túži zomrieť

PERTH / Eutanázia alebo asistovaný dobrovoľný odchod z tohto sveta je vo väčšine krajín zakázaný. Ďalšie povoľujú súčinnosť pri dobrovoľnej samovražde len v prípade smrteľnej choroby. Austrálsky vedec ale už nechce ďalej žiť. Má pocit, že 104 rokov mu bohate stačilo.

"Nie som šťastný, chcem zomrieť," hovorí 104-ročný vedec David Goodall, ktorý už nechce žiť. Keďže v Austrálii mu zákony neumožňujú dobrovoľný odchod zo sveta, vycestuje kvôli tomu do Švajčiarska, na jednu z kliník, ktoré poskytujú poslednú službu pre tých, ktorí už nechcú žiť.

"Ak sa niekto rozhodne ukončiť svoj život, nikto iný by do toho podľa mňa nemal zasahovať," dodal Goodall. Jeho rodina a príbuzní rešpektujú jeho narodeninové želanie. "Prežil pekných 104 rokov a nech sa teraz stane čokoľvek, malo by to byť jeho slobodné rozhodnutie," povedala dcéra vedca Karen Goodall-Smith. 

Doktor David Goodall je najdlhšie aktívne fungujúcim vedcom v Austrálii. Na poslednú cestu do Švajčiarska s ním pocestuje aj asistent z medzinárodnej organizácie Exit International, ktorá podporuje ľudí rozhodnutých pre eutanáziu.

Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy