Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusko vyslalo do sveta prvú plávajúcu jadrovú elektráreň
Zdielať na

Rusko vyslalo do sveta prvú plávajúcu jadrovú elektráreň

PETROHRAD / Rusko odštartovalo projekt takzvanej plávajúcej jadrovej elektrárne. Tie majú v budúcnosti zásobovať elektrinou základne v Arktíde, napísala agentúra DPA. Elektráreň vyplávala v sobotu z prístavu v Petrohrade a nesie názov Akademik Lomonosov.

Elektráreň sa bude v nadchádzajúcich týždňoch plaviť cez Baltické a Nórske more do prístavu v Murmansku. "Tam sa do jej dvoch jadrových reaktorov zavedie palivo," uviedol Pavel Ipatov z firmy Rosenergoatom.

Plávajúca elektráreň Akademik Lomonosov, nazvaná po ruskom vedcovi z 18. storočia, je 144 metrov dlhá a 30 metrov široká. Má dva jadrové reaktory, každý z nich má mať výkon 35 megawattov. Cieľom Akademika Lomonosova je prístav Pevek. Tam by mal doraziť na budúci rok v lete. Pohybuje sa totiž priemernou rýchlosťou okolo siedmich kilometrov za hodinu.

Na Ďalekom východe bude mestu dodávať energiu od budúceho leta.

"Je to významný medzník pre celosvetový jadrový priemysel. Plávajúce jadrové elektrárne umožnia dodávať elektrinu a teplo do tých najodľahlejších oblastí sveta," uviedol manažér firmy Rosatom Vitalij Trutnev. Zdôraznil, že jadrová elektráreň Akademik Lomonosov bude disponovať modernými bezpečnostnými systémami.

Ochrancovia životného prostredia tvrdia, že ide o veľmi riskantný projekt. Označujú ho za "plávajúci Černobyľ".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy