Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pomáhalo Slovensko vietnamskej tajnej službe pri únose? Nemecký denník priniesol mediálnu bombu
Zdielať na

Pomáhalo Slovensko vietnamskej tajnej službe pri únose? Nemecký denník priniesol mediálnu bombu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung zverejnil dohady o tom, že podozriví z únosu vietnamského funkcionára Trinh Xuan Thanba sa stretli aj s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung zverejnil, že tri dni po únose funkcionára Trinh Xuan Thanh, 26. júla 2017, odcestovalo niekoľko podozrivých z Prahy do Bratislavy v prenajatom aute. To malo byť podľa GPS údajov zaparkované na parkovisku hotela Bôrik, ktorý je pod slovenskou vládnou administratívou. 

V deň, keď tam boli podozriví, konalo sa v Bôriku pracovné stretnutie vietnamských a slovenských politikov aj za prítomnosti bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Okrem iného sa tam zúčastnil aj vietnamský komunistický minister verejnej bezpečnosti La Lam a generál Hung, hlavný podozrivý a údajný vodca únosu, uvádza portál eurorespekt.sk

Politickí analytici zastávajú názor, že únos Rinh Xuan Thanh bol výsledkom boja o moc v Komunistickej strane Vietnamu. Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung bol ako predseda predstavenstva a predseda štátnej stavebnej spoločnosti považovaný aj za dôverníka bývalého predsedu vlády a reformátora Nguyena Tan Dunga. 

Eurorespekt.sk uvádza, že na 12. kongrese Komunistickej strany v januári 2016 strtaili reformátori orientovaní na Západ svoje postavenie a Trinh mal upadnúť do ich nemilosti. Vietnamská polícia vtedy vzniesla niekoľko obvinení z hospodárskych zločinov, ktoré ho donútili utiecť do Turecka a následne do Nemecka. Medzi Vietnamom a Nemeckom začali ťahanice o Trinhovo vydanie, ktoré podľa portálu mali skončiť plánmi na únos. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy