Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zabili 140 detí, aby si naklonili bohov. Dohnali ich k tomu podľa všetkého povodne
Zdielať na

Zabili 140 detí, aby si naklonili bohov. Dohnali ich k tomu podľa všetkého povodne

LIMA / Dosiaľ najväčšie pohrebisko detských rituálnych obetí na svete objavili archeológovia tento týždeň v Peru. Na mieste pohrebiska objavili archeológovia kostry 140 detí vo veku od piatich do štrnástich rokov, ktoré boli rituálne obetované.

Okrem toho našli aj pozostatky 200 mladých lám, ktoré boli podľa všetkého obetované v rovnaký deň. Nálezisko známe ako Las Llamas sa nachádza neďaleko peruvijského mesta Trujillo. Nálezy archeológovia datovali do doby pred približne 550 rokmi. Na tichomorskom pobreží Peru a Ekvádoru sa vtedy rozkladala staroveká ríša Chimúov, až kým ju koncom 15. storočia nášho letopočtu nedobyli Inkovia.

Vedci sa domnievajú, že rituálne obetovanie detí a lám, o ktorom našli dôkazy, by mohlo súvisieť s obrovskými záplavami, ktoré v tom čase postihli pobrežie Peru.

Uvedenú lokalitu už niekoľko rokov skúma tím zložený z expertov z celého sveta. Ľudské obete boli u vtedy existujúcich kultúr pomerne časté, no archeológovia v predkolumbijskej ére nikdy nenarazili na tak rozsiahli rituálnu obeť detí. 

Rituálna obeta

Obete mali od 5 do 14 rokov, najčastejšie sa ich vek pohyboval medzi 8 a 12 rokom. Ich telá boli uložené smerom na západ, tvárou k moru. Obetované lamy boli tiež mladé, najstaršie mali asi 18 mesiacov. Narozdiel od detí ale boli otočené smerom na východ.

Vedci našli na všetkých pozostatkoch známky úmyselného usmrtenia. Stopy na hrudi naznačujú, že im otvorili hrudné koše, a to pravdepodobne preto, aby im z tiel mohli odobrať srdce. V tesnej blízkosti našli archeológovia aj pozostatky jedného dospelého muža a dvoch dospelých žien. 

Ako uvádza portál ČT24 rituálne obete zaznamenávajú archeológovia po celom svete a v každej dobe. Antropológovia tvrdia, že sa nimi demonštrovala kontrola spoločnosti spoločenskými elitami. Prevažná väčšina obetí sa ale dotýkala dospelých. Detské obete sú natoľko výnimočné, že je náročné ich úplne vysvetliť a objasniť.

Prečo deti?

Jedno z vysvetlení ponúka samotný nález, a to silnú vrstvu bahna pri obetiach. Tá svedčí o výnimočne silných dažďoch a zrejme aj o povodniach. To značnej miery je teda možné, že považovali klasické ľudské obete bohom za nedostatočné a preto sa ich snažili potešiť viac - obeťou detí a mláďat. 

Kultúra Chimúov je narozdiel od populárnych Mayov, Inkov či Aztékov pomerne neznáma. V dobe najväčšieho rozkvetu vládli oblasti dlhej viac ako 600 kilometrov, ktorá sa rozprestierala pozdĺž pobrežia Tichého oceánu. Ich ríšu zničili Inkovia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy