Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chodidlo namiesto kolena, navyše otočené o 180 stupňov, jej zachránilo nohu pred amputáciou
Zdielať na

Chodidlo namiesto kolena, navyše otočené o 180 stupňov, jej zachránilo nohu pred amputáciou

BIRMINGHAM / Sedemročná Amelia Eldred pre rakovinu takmer prišla o celú nohu. Moderná medicína už ale prekonáva hranice a tak sa lekárom podarilo prísť na to, ako Amelii amputovať iba časť nohy, aby sa jej lepšie nosila protéza. Koleno jej nahradili členkom.

Amelii lekári diagnostikovali rakovinu kostí a hrozilo, že jej budú musieť amputovať takmer celú nohu. Lekári sa ale nakoniec rozhodli pre iný, náročnejší a nezvyčajnejší zákrok. Dievčaťu amputovali iba časť nohy a na miesto kolena jej umiestnili členok, ktorý smeruje pätou nahor. 

Ako uvádza portál iDnes.cz, netradičný zákrok sa odohral v Kráľovskej ortopedickej nemocnici v anglickom Birminghame. Lekári dúfajú, že práve vďaka tejto operácii bude môcť Amelia v budúcnosti chodiť. Otočený členok jej ma slúžiť na to, aby sa jej lepšie nosila protéza. 

"Keď sa na to pozerám v zrkadle, príde mi to divné. Reálne mi to ale pripadá normálne," uviedla Amelia, ktorá čaká, či sa podarí od darcov vybrať dosť peňazí na protézu. 

Vďaka vzácnej operácií bude môcť behať 

Operáciu, ktorej sa Amelia podrobila robia len vo vzácnych prípadoch. Volá sa rotačná plastika a ide o autotransplantáciu, pri ktorej je časť končatiny odstránená a následne otočená a opäť pripojená k telu. Tento postup sa používa najčastejšie na prenos členku ku kolennému kĺbu. Prínos pre pacienta spočíva v tom, že má funkčný kolenný kĺb a môže behať a skákať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy