Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Auto bolo colníkom podozrivé a intuícia ich nesklamala
Zdielať na

Auto bolo colníkom podozrivé a intuícia ich nesklamala

VYŠNÉ NEMECKÉ / Na hraničnom priechode zastavili colníci podozrivé auto. Skrýšu pašeráka síce na prvý pohľad vidieť nebolo, ale colníci sa s jej nájdením veľmi nenatrápili. Stačilo jediné náhodné bodnutie nožom.

Colníci na hraničnom priechode s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom skontrolovali podozrivé auto. Ukrajinský vodič na aute s poľskými poznávacími značkami prechádzal hranicou v popoludňajších hodinách. Viezli sa s ním ešte ďalšie tri osoby. Podľa colníkov išlo o podozrivé vozidlo a tak sa nevyhlo dôkladnejšej kontrole. "Ukrajinský vodič uviedol, že nepreváža žiaden tovar, ktorý by podliehal colnej kontrole. Vzhľadom na podozrenie, že vozidlo má neštandardnú nádrž kontrolovali vozidlo v hale podrobných kontrol, kde nasadili aj služobného psa," potvrdzuje Klára Balogová, hovorkyňa KR PZ v Košiciach.

Colníci pri kontrole vozidla zistili, že vodič sa cez hranicu pokúsil prepašovať lieh. Ukrýval ho na umelo vytvorenom mieste. Colník pri kontrole interiéru náhodne pichol s ostrým predmetom do miesta, z ktorého začala vytekať silno zapáchajúca tekutina. Následne zistil, že aj v priestore medzi nepriehľadným sklom a plechom sú uložené nepriepustné obaly, ktoré ňou boli naplnené.Bol to 94 % lieh, ktorého páchateľ prevážal viac ako 70 litrov. "V zvarenej stene pokrytej vnútorným čalúnením odhalili dve plastové rúrkovité vrecká v ktorých sa nachádzala neznáma číra tekutina," potvrdila Balogová.

Lieh bol uložený v nepriepustných obaloch na špeciálne vybudovanom mieste. Pri následnej kontrole sa potvrdilo, že išlo o takmer čistý špiritus. Z prevážaného a zaisteného množstva by sa dalo vyrobiť približne 200 litrov alkoholu. "Kontrolou sa zistilo, že išlo o 94 % lieh, ktorého colná hodnota bola vyčíslená na viac ako 870 eur.," tvrdí Balogová.

Vodiča zadržali a momentálne by sa nachádza v cele predbežného zaistenia. O jeho ďalšom osude bude rozhodovať sudca okresného súdu v takzvanom super rýchlom konaní. 

Na ukrajinsko-slovenskej hranici často chytia pašerákov. Alkohol a cigarety sú najčastejším kontrabandom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy