Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Francúzsko sprísňuje imigračný zákon. Za nelegálny prechod hranicami môžu migranti dostať rok za mrežami
Zdielať na

Francúzsko sprísňuje imigračný zákon. Za nelegálny prechod hranicami môžu migranti dostať rok za mrežami

Archívna reportáž

PARÍŽ / Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila prísny imigračný zákon. Zdvojnásobuje dobu, počas ktorej môžu migranti nelegálne zadržiavaní vo Francúzsku, a to na 90 dní. Rovnako budú podľa nej skrátené lehoty pre podanie žiadosti o azyl a za nelegálne prekročenie francúzskych hraníc bude hroziť až rok vo väzení.

Zákon podľa centristickej strany francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona urýchli proces žiadostí o azyl. Opozícia spolu s organizáciou ochraňujúcou ľudské práva tvrdia, že opatrenia zachádzajú príliš ďaleko. 

Za zákon ale hlasovalo 228 poslancov. Ich hlasy prevýšili 139 nesúhlasných vyjadrení, a tak zákon putuje do Senátu, ktorý sa ním bude zaoberať v máji. 

"Nie som si istý, či svetu vysielame správu, za ktorú sa Francúzsko vždy postavilo," uviedol Jean-Michel Clément z centristickej strany, ktorý hlasoval proti týmto opatreniam. Organizácia na ochranu ľudských práv uviedla, že skrátenie lehoty pre podanie žiadosti o azyl môže mať negatívny dopad na tých najzraniteľnejších zo žiadateľov o azyl, pretože tým hrozí, že termín zmeškajú.

"Zákon pod zásterkou efektívnejšieho azylového systému zahŕňa rad opatrení, ktoré môžu limitovať prístup k ochrane," povedala riaditeľka francúzskej pobočky Human RIght Watch Bénédicte Jeannerod.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy